Belföld

Eurózóna: növekvő deficit és államadósság

Az euróövezetben tavaly nőtt az államháztartási hiány és az államadósság az Eurostat jelentése szerint. A legnagyobb arányú éves deficit Franciaországban volt, Olaszország az államadósság tekintetében volt első.

Az euróövezetben összességében a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 2,7 százalékára rúgott az államháztartási hiány a 2002-es 2,3 százalékot követően. Az államadósság a GDP 70,4 százalékára emelkedett a 69,2 százalékáról.

Tizenegy országban nőtt az államháztartás hiánya: Franciaországban a GDP 4,1 százalékára rúgott a deficit, és ezzel a második egymást követő évben lépte túl a stabilitási és növekedési paktumban meghatározott 3 százalékos határt. Németországban a GDP 3,9 százaléka, a nem az euróövezethez tartozó Nagy-Britanniában 3,2 százalék volt a hiány, Hollandiában a GDP 3 százaléka.

Az államadósság hat országban haladta meg a megszabott mértéket, a GDP 60 százalékát. Olaszországban a GDP 106,2 százaléka, Görögországban a 102,4 százaléka volt. Rajtuk kívül Belgium, Ausztria, Németország és Franciaország lépte túl a 60 százalékos küszöböt.

Az Eurostat közzétette a tíz csatlakozó ország adatait is: Csehországban volt a legnagyobb az államháztartási hiány tavaly, a GDP 12,9 százaléka, majd Málta következett 9,7 százalékkal. Egyedül Észtországban volt többlet, a GDP 2,6 százaléka. Ott volt a legalacsonyabb az államadósság is, a GDP 5,8 százaléka. Az államadósság mértéke Cipruson volt a legnagyobb, a GDP 72,2 százaléka, a következő Málta 72 százalékkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik