Belföld

Mobiltelefon – se vele, se nélküle

Az amerikaiak már tudják, melyik az a találmány, amely nélkül nem tudnánk élni. A legtöbben mégis utálják a mobilt. Vagy a sajátjukat, vagy a másokét. És mihez kezdjünk a használt készülékek millióival?

Tavaly ilyentájt már beszámolt a Számítástechnika a Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a Lemelson Alapítvány közös felméréséről, amely azt vizsgálta, melyik találmány nélkül lenne már elképzelhetetlen az élet. A felnőttek és a tinédzserek egyaránt a fogkefére szavaztak, és a gépkocsi végzett a második helyen. Ami a számítógépet és a mobiltelefont illeti, a fiatalok viszonylag fontosnak tartották, az idősebbek azonban kevésbé.

A 2004-es Lemelson-MIT Invention Index egészen más eredményt hozott. Az amerikai felnőttek 30 százaléka válaszolta azt, hogy mobiltelefon nélkül



Mobiltelefon – se vele, se nélküle 1


nem tudna élni. Nem sokkal kevesebben (25, illetve 23 százalékban) szavaztak az ébresztőórára és a televízióra is. A „futottak még” kategóriában szerepel a villanyborotva, a mikrosütő, a kávéfőző, a számítógép és a porszívó.

Viselkedjünk!

Érdekes módon a mobiltelefon első helyezése nem jelenti azt, hogy a felhasználók imádnák is a készüléket. Ellenkezőleg. „A legtöbb ember utálja a mobilt. Vagy azért, mert úgy érzi, hozzá van kötve, vagy azért, mert idegesítik mások, akik ott használják, ahol nem kellene, például éttermekben vagy moziban” – mondta Stefan Marti, a MIT Média Laboratórium kutatója.


Mobiltelefon – se vele, se nélküle 2

A felmérés egyébként azt is vizsgálta, hogyan viszonyulnak az emberek olyan népszerű találmányokhoz, mint például az e-mail és a hangposta. A tinédzserek (12–17 év közötti fiatalok) döntő többsége szerint az e-mail és a hangposta megkönnyíti a mindennapi életet. A felnőttek nem voltak erről ennyire meggyőzve: kevesebb, mint kétharmaduk vélekedett hasonlóan.

És ha a fiók már megtelt?

Egyre nyugtalanítóbb az Egyesült Államokban a használt készülékek feldolgozásának kérdése. Tavaly októberben több nagy szolgáltató és gyártó (az AT&T Wireless, a Motorola, a Nokia, a Sprint, a Verizon Wireless) bejelentette az eddigi legnagyobb újrafeldolgozási programot.

Amerikában évente 400 millió új készüléket értékesítenek. A Cellular Telecommunications and Internet Association (CTIA) alelnöke, Jo-Anne Basile szerint az emberek egyelőre bedobják a fiókba a már nem használt telefont, ezért a probléma még nem súlyos, de hamarosan számolni kell azzal, hogy tömegesen fogják szemétbe dobni a készülékeket. Márpedig ezek ólmot, lítiumot és kadmiumot tartalmaznak, ami a természetbe jutva erősen szennyezheti a talajt, a vizet.

A CTIA új kezdeményezése arra igyekszik rábírni a távközlési vállalatokat, hogy új készülékeikhez és a csomagoláshoz környezetbarát anyagokat használjanak. Emellett honlapján a szervezet információkat szolgáltat arról, hogy a felhasználók hogyan szabadulhatnak meg biztonságosan a telefonoktól. Összességében viszont megoldatlan a régi készülékek elhelyezésének kérdése, s megoldást kellene találni rá – Amerikában és világszerte egyaránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik