Belföld

Májustól körülményesebb ÁFÁ-s számlát írni

Május elsejétől az adószámot is be kell mondani, ha valaki áfás számlát kér – a bolti sorokat hosszabbító változás oka egyelőre nem ismeretes, ám az biztos, hogy nehézséget okoz majd a cégeknek.

Májustól nem lesz elég a cég nevét és címét közölni az áfás számla megszerzéséhez: meg kell tanulni az adószámot is, különben senki sem kap számlát – írja a Népszabadság. Az általános forgalmi adóról szóló törvény módosítását már tárgyalja a parlament. A kormány megváltoztatni javasolja a számla fogalmát is: e szerint az EU-csatlakozástól kezdve áfás számlának az minősül, amin a vevő neve és címe mellett az adószám is szerepel.

Az áfatörvény módosításának legfőbb oka az uniós csatlakozás – ám ennek a passzusnak az életbelépését ez nem indokolja. A vevő adószámát az unió országaiban nem kell feltüntetni a számlán, csak az eladóét. Az adózás egyszerűsítése sem lehet magyarázat, de nem indok az ellenőrzés megkönnyítése sem. A módosítás információnk szerint nem befolyásolja az ellenőrzések gyakorlatát. Úgy tudjuk, a változtatást nem az APEH javasolta a tervezetet előkészítő pénzügyi tárcának.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik