Belföld

Virtuális ókor – az egyiptomi kormány és az IBM közös projektje

Az egyiptomi kormány és az IBM között létrejött „Örök Egyiptom" nevű különleges együttműködésnek köszönhetően az egész világ számára hozzáférhetővé válnak az egyiptomi történelem 7000 évének emlékei.

A projekt részleteiről Farouk Hosni kulturális miniszter, Ahmed Nazif kommunikációs és információtechnológiai miniszter, valamint Hans Ulrich Maerki, az IBM európai, közel-keleti és afrikai régiójának igazgatója tartottak sajtótájékoztatót.

„Egyiptom kulturális öröksége fontos lépést tett a virtuális világ felé.” – nyilatkozta Mr. Farouk Hosni. „A projekt segítségével egész Egyiptom egyetlen múzeummá válik, melyet egyéni látogatók vagy a globális nézőközönség egyaránt megtekinthetnek.”

Két és félmillió dolláros projekt

A projekt finanszírozását az IBM Amerikában és Egyiptomban működő kutatási és szolgáltató csoportjainak 2,5 millió dollár értékű technológiai és szakértői támogatásán keresztül biztosította. Az egyiptomi kormány a rendszer tartalmát kifejlesztő szakértőkkel járult hozzá a projekt sikeréhez.

Az Örök Egyiptom projekt interaktív multimédiás élménnyé ötvözi Egyiptom történetének legfontosabb helyszíneit, műkincseit, személyeit és történeteit. A projekt eddig eltelt három évének eredményeképp az egyiptomi kultúra és civilizáció hét évezredét egybeszövő multimédiás animációk, 360 fokos képek, a fontosabb helyszíneket ábrázoló panorámaképek, virtuális környezetek, háromdimenziós felvételek, élő webkamerás fotók és ősi műkincsek ezreit bemutató nagyfelbontású képek készültek.

Tutankhamon sírja is látható

Az Örök Egyiptom honlap (www.eternalegypt.org) látogatói eddig példátlan módon meglátogathatják Tutankhamon virtuálisan rekonstruált sírját, amely pontosan úgy néz ki, mint amikor Howard Carter 1922-ben felfedezte a sírkamrát. A látogató eredeti állapotában tekintheti meg az alexandriai világítótornyot annak XIV. századi pusztulása előtt, de a Szfinx 2000 évvel ezelőtti arcát is megvizsgálhatja.

„A legmodernebb technológia segítségével úgy láthatjuk Egyiptomot, ahogy azt korábban elképzelni sem mertük – évezredekkel ezelőtti állapotában.” – mondta Dr. Fathi Saleh, az Egyiptomi Kulturális és Nemzeti Örökség Dokumentációs Központjának (CultNat) igazgatója. „Az együttműködés lehetővé tette, hogy az egész világ megismerje az egyiptomi kultúrát – nem csak a fáraók korát, hanem egész örökségünket.”

Az Örök Egyiptom projekt három különálló részből áll: Egyiptom neves múzeumainak „falakon belüli” gyűjteményeiből, az ország híres látnivalóiból és egy – az interneten keresztül bárki által látogatható – virtuális múzeumból. A projekt részei a műkincsekkel, helyekkel és személyekkel kapcsolatos információkat tartalmazó komplex adatbázisra épülnek.

Forrás: www.geographic.hu


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik