Belföld

Csak részben enged a Mol kérésének az Unipetrol

Az Unipetrol vezetése csak részben tesz eleget a magyar Mol és a lengyel PKN Orlen kérésének, hogy több információt bocsásson rendelkezésükre - közölte az Unipetrol vezérigazgatója, Pavel Svarc.

A vezérigazgató arra reagált, hogy a Mol és a PKN Orlen szerdán bepanaszolta az Unipetrol vezetését a cseh állami vagyonalapnál, mondván, hogy bővebb ismeretek nélkül nehezen tehetnek reális kötelező erejű vételi ajánlatot a legnagyobb cseh vegyipari holding 63 százalékának megvételére. “A kért információk mintegy 40 százalékát a következő napokban az érdeklődők rendelkezésére bocsátjuk” – szögezte le Svarc. “Mintegy 15 százalékot tesznek ki azok a rendkívül érzékenynek minősíthető információk, amelyekről már korábban megállapodás született, hogy nem lesznek kiadva” – tette hozzá az igazgató. Azt mondta, hogy az Unipetrol megvétele iránt érdeklődő három társaság – a harmadik a Royal Dutch/Shell – az információk mintegy 25 százalékát már megkapta, míg a maradék 20 százalék olyan információ, amely nem lényeges, és ezért az Unipetrol nem is foglalkozik velük.

Az Unipetrol pontosítani fogja a környezeti hatásokat, vagy a különféle műszaki adatokat érintő kérdésekre adott válaszait. “Bizonyos árkalkulációkat, illetve a kereskedelmi partnereinkkel kötött szerződéseket érintő információkat azonban nem lehet kiadni” – hangsúlyozta. Slawomir Golonka, a PKN Orlen vezérigazgató-helyettese a cseh média szerint előrelépésként értékelte az Unipetrol vezetésének reagálását a panaszra. 

” Egyetértünk a beruházókkal, hogy az Unipetrol nem szolgáltatott ki nekik elegendő mennyiségű információt. Az állam képviselőin keresztül a felügyelő bizottságban nyomást fogunk gyakorolni a vezetésre, hogy a hibát helyrehozza” – kommentálta a helyzetet Pavel Kuta, a cseh nemzeti vagyonalap elnökhelyettese.

A Mol és a PKN Orlen társaságokon kívül a holland-brit Royal Dutch/Shell maradt versenyben az Unipetrolért. A kötelező erejű vételi ajánlatokat márciusban kell megtenniük az érdeklődőknek. Az Unipetrol 63 százalékos állami vagyonrészének eladására tett első kísérlet 2002. szeptemberben meghiúsult. A 2001. decemberben lezárult pályázat nyertese, a cseh-svájci Agrofert Holding végül is nem volt hajlandó megfizetni a 361 millió eurós vételárat, és annak csökkentését követelte. Ebbe azonban a kormányzat nem ment bele, és így az üzlet meghiúsult. Az Unipetrolt tavaly novemberben hirdették meg ismét, és tíz előzetes ajánlat érkezett. Az első privatizációs kísérlet iránt húsz vevőjelölt érdeklődött eredetileg.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik