Belföld

A szegénység nagyobb veszélyt jelent a terrorizmusnál

Wales és Anglia katolikus vezetői úgy vélik, nem a terrorizmus a legnagyobb kihívás, hanem a szegénység leküzdése - olvasható a BBC Online oldalán.

„A szegénység az emberiség legkomolyabb megpróbáltatása” – foglaltak állást a brit pénzügyminisztérium által szervzett konferencián a brit katolikus egyház vezetői. Cormac Murphy-O’Connor bíboros szerint a világ rossz irányba halad, ha a terrorizmust tekinti a legfőbb rossznak. A püspök elismerte, hogy a terrorizmus veszélye ma nagyobb, mint valaha, de legalább ennyi pénzt és energiát kellene fordítani a szegénység leküzdésére. Az államok sorra elbuktak: nem tudták kiemelni sanyarú helyzetükből a szegényeket – mondta az egyházi vezető.

Gordon Brown a szigetország pénzügyminisztere is egyetértett azzal, hogy a betegség és a szegénység terén a fejlett országok nem tudtak áttörést elérni. A pénzügyminiszter évi 50 millárd fontos segélyprogramot hirdetett és hangsúlyozta: minél előbb meg kell nyitni a nyugati piacokat, szakítani a protekcionizmussal és a “harmadik világ” adósságaiból minél többet el kell engedni. Álláspontját támogatta a brazil elnök és az ír énekes, Bono is.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik