Belföld

Kovács: hibás döntés egyszerre 10 országgal bővíteni az EU-t

Az Európai Unió mai bővítési nehézségei arra a "nem nagyon bölcs döntésre", "hibára" vezethetők vissza, hogy az EU 1999-ben Helsinkiben elhatározta: egyszerre 12 országgal kezd bővítési tárgyalásokat - vélte a magyar külügyminiszter.

“Mindig azon a véleményen voltam, hogy a bővítésnek fokozatos folyamatnak kell lennie, mivel a Tizenötök Európája nem tud egyszerre megemészteni 12 új országot” – közölte Kovács László a müncheni Süddeutsche Zeitung című lappal, amely kedden tett közzé a beszélgetés összefoglalóját.

A magyar miniszter ugyanakkor Románia és Bulgária felvételének elhalasztását nem tartaná tisztességesnek. “Miután megszületett a helsinki döntés, politikailag elfogadhatatlan lenne a bővítés lefékezése” – szögezte le Kovács László.

A miniszter erőteljesen elutasította a kétsebességes Európa gondolatát. Az Európai Unió eddig azért volt sikeres, mert mindig esélyt adott az újaknak a felzárkózásra. A kétsebességes Európa modellje az újakat megfosztaná ettől az esélytől, minden valószínűség szerint “a második osztályban” lennének. Kovács előző nap, a Quandt Alapítvány által rendezett előadásában azt mondta: első és második osztály a labdarúgásban van, de nem lehet az Európai Unióban.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik