Belföld

Egy évet kapott a Jukosz-Moszkva volt vezetője

Adócsalás bűntette miatt egyéves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az illetékes moszkvai kerületi bíróság Vaszilij Sahnovszkijt, a Jukosz-Moszkva volt vezérigazgatóját - számolt be a Népszabadság moszkvai tudósítója.

Sahnovszkij volt az első a sorban az orosz olajtársaság letartóztatott csúcsmenedzserei között, így az ítélet precedensértékű lehet. A vádirat szerint az üzletember 1998 és 2000 között több tízmillió rubel személyi-jövedelem-adót és társadalombiztosítási járulékot nem fizetett meg. Az előzetes letartóztatásban lévő Sahnovszkij tavaly novemberben átutalta az adóhivatalnak az elmaradt adót és a kirótt pénzbírságot – összesen 53 millió rubelt –, de az anyagi kár megtérítése sem mentesítette a büntetőjogi felelősségre vonás alól.

Sahnovszkijnak azonban nem kell börtönben letöltenie büntetését, mert a bíróság döntése szerint nem jelent veszélyt a társadalomra. Enyhítő körülményként vették figyelembe büntetlen előéletét, állami kitüntetéseit és azt a tényt is, hogy három kiskorú gyermeke van.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik