Belföld

Parmalat-csőd – enyhült a szorítás

Addig tart a tűzszünet a tejtermelők és a Parmalat Hungária közt, amíg a cég hetente fizet. Tartós megállapodáshoz a tavaly ősszel felhalmozott milliárdos adósság sorsát is rendezni kell.

Hosszas huzavonát követően elfogadták a tejtermelők a Parmalat Hungária Részvénytársaságnak a frissen szállított tej árának hetenkénti kifizetésére vonatkozó, konkrét, határidőkkel alátámasztott ajánlatát. Úgy döntöttek, hogy péntekig mindenképpen folytatják a beszállítást.


 Hetedik a magyar piacon

A Parmalat Hungária Rt.-nél jelenleg közel félezren dolgoznak, a társaság korábbi tájékoztatása szerint évi 112 millió liter tejet dolgoznak fel. A terméktanács közlése szerint évi 80-90 millió liter tej feldolgozásával a Parmalat mintegy 5 százalékos piaci részesedést tudhat magáénak, amivel a magyar piacon a hetedik.

A magyar leány is bajba került


A Parmalat Hungáriánál jelentkező finanszírozási gondok akkor kerültek nyilvánosságra, amikor az olaszországi anyavállalatnál a pénzügyi botrány egyre jobban terebélyesedett. Az olasz Parmalat összes adóssága a legutóbbi sajtóhírek szerint elérte a 14,3 milliárd eurót. A cég könyveiben ugyanakkor csaknem 4 milliárd eurós aktívumot mutattak ki még 2002 végén. Az első hírek arról szóltak, hogy a Parmalat Hungária Rt.-t az anyavállalat pénzügyi gondjai nem érintik. Később azonban kiderült, hogy a magyar leányvállalat két hónapja nem fizet a termelőknek.


 Hatvan napja tartoztak nekik

A felszámolási eljárást a tejbeszállítóknak az a csoportja kezdeményezte, amelynek 60 napja tartozik a tej árával a Parmalat. Az érintett beszállítók nehezményezték, hogy hetek óta eredménytelenül tárgyalnak a cég menedzsmentjével. A magyar Parmalat közel 720 millió forinttal tartozik beszállítóinak.  

Felszámolás vagy csődeljárás?


A termelők és a Parmalat ideiglenes megállapodása azért fontos, mert alig egy hete még arról volt kénytelen beszámolni Cristiano Villani, a Parmalat Hungária Rt. igazgatója, hogy milyen kellemetlenül érinti cégét a hír, miszerint a tejtermelők egy csoportja felszámolási eljárást kezdeményezett. Ennek ellenére folytatták a tárgyalásokat a termelőkkel. Közben a tulajdonosok a cég hétvégi közgyűlésén csődeljárás
Parmalat-csőd – enyhült a szorítás 1

kezdeményezésével bízták meg az igazgatótanácsot. Ezzel kapcsolatosan Villani úgy nyilatkozott: a csődeljárás is azt szolgálja, hogy fenn tudják tartani a cég működését Magyarországon.


Egyelőre csak tűzszünetet kötöttek


A frissiben tető alá hozott részmegállapodás persze korántsem nevezhető megnyugtatónak. A további szállításokat ugyanis az egyezség betartásától teszik függővé. Tény, hogy a hírek szerint a cég részéről már történtek részfizetések. Ugyanakkor nincs még megállapodás a társaság és a tejtermelők között a novemberben, decemberben és januárban szállított tej – egymilliárd forintot megközelítő – árának a kifizetéséről. Az érintetek szerint ez egy további, komplex megegyezés része lehet. A gyár dolgozói mindenesetre felkérték a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot, hogy minden lehetséges eszközzel segítse a vállalat és a termelők megegyezését, beleértve az olasz kormánnyal való kapcsolatát is.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik