Belföld

BÉT: az Európai Tőzsdeszövetség főtitkára csengetett

A Budapesti Értéktőzsde számára az uniós csatlakozás egyik fontos momentuma, hogy a BÉT társult tagból teljes jogú taggá válik az Európai Tőzsdeszövetségben - mondta Paul Arlman, a szövetség főtitkára csütörtökön Budapesten, miután szimbolikus csengetéssel megnyitotta a BÉT kereskedését.

Paul Arlman felhívta a figyelmet arra, hogy a pénzügyi szektor szereplőinek, köztük a tőzsdéknek nagyon kell ügyelniük a jó hírnévre, ez ugyanis rendkívül sérülékeny. A főtitkár véleménye szerint az utóbbi idők nemzetközi pénzügyi botrányainak egyik tanulsága, hogy az nemcsak az érintett vállalatok ügye, de a pénzpiaci felügyeleteké és a kormányoké is. Felhívta a figyelmet annak jelentőségére, hogy a pénzpiaci felügyeletet ellátó szervezet független legyen, és munkája ellátásához megfelelő erőforrásokkal rendelkezzen.


Paul Arlman szerint az, hogy a csatlakozó országok egy integrálódó piac részeivé válnak, a pénzügyi élet szereplőit arra készteti majd, hogy átgondolják és fejlesszék stratégiájukat. Az uniós pénzügyi szabályozás most folyó reformjára utalva megjegyezte: a csatlakozás után a nemzeti hatóságoknál, törvényhozóknál való lobbizás a pénzügyi iparág számára hiábavaló lesz, a szabályokat ugyanis Brüsszelben hozzák. Jaksity György, a BÉT elnöke elmondta: a Budapesti Értéktőzsde már eddig is sokat tett azért, hogy bekapcsolódjon a nemzetközi, ezen belül is az európai pénzügyi élet vérkeringésébe. Ennek egyik fontos állomásaként említette a német tőzsde Xetra-rendszeréhez való kapcsolódást, aminek révén máris érezhetően nőtt a tőzsde forgalma. A tőzsde elnöke úgy vélte, az integráció a forgalom további emelkedését, a szolgáltatások minőségének javulását és mennyiségének növekedését hozhatja.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik