Belföld

Elfogadták a Parmalat ajánlatát a tejtermelők

Elfogadták a tejtermelők a Parmalat Hungaria Rt.-nek a frissen szállított tej árának hetenkénti kifizetésére vonatkozó, konkrét, határidőkkel alátámasztott ajánlatát, és keddi tanácskozásukon úgy döntöttek, hogy péntekig mindenképpen folytatják a beszállítást - közölte a konzorcium képviselője.

Istvánfalvi Miklós, a Parmalat Hungária képviselője elmondta: a további szállításokat a megállapodás betartásától teszik függővé, bár úgy értesültek, hogy a cég részéről kedden már “történtek részfizetések”. Hozzátette, azért döntöttek a további tejszállítás mellett, mert “az üzem nem állhat le”, hiszen a tejtermelők egy része már korábban beszüntette a szállítást, és így a székesfehérvári gyár a január eleji tejmennyiségnek jelenleg mintegy a felét dolgozza csak fel.


Istvánfalvi István hangsúlyozta: nincs még megállapodás a társaság és a tejtermelők között a novemberben, decemberben és januárban szállított tej – egymilliárd forintot megközelítő – árának a kifizetéséről, az egy “további, komplex megegyezés része lehet”. A tejtermelőknek az a csoportja, akiknek 60 napnál hosszabb ideje tartozik a Parmalat – három más beszállítóval együtt – a múlt héten felszámolási eljárást kezdeményezett a Parmalat Hungaria Rt. ellen, míg a cég tulajdonosi közgyűlése a múlt hét szombaton csődeljárás megindítására adott megbízást az igazgatótanácsnak. A cég bizonytalan jövője miatt “a Parmalat Hungaria Rt. dolgozói aggodalommal tekintenek a jövő felé” – fogalmazta meg a székesfehérvári gyár szakszervezeti bizottsága kedden az MTI-hez is eljuttatott közleményében.


A dokumentum szerint a gyár dolgozói felkérik a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot, hogy “minden lehetséges eszközzel segítse a vállalat és a termelők megegyezését, beleértve az olasz kormánnyal való kapcsolatát is.” A vállalatnál dolgozók “elkötelezettek annak érdekében, hogy a törvények által biztosított békés eszközeiket latba vetve, megtegyenek mindent a munkahelyek fennmaradásáért, s támogatnak mindenkit, aki az ő érdekeiket képviseli” – fogalmazták meg a közleményben. Az érdekképviselet szerint a Parmalat Hungaria Rt. január 31-i közgyűlése nem hozott konkrét eredményt, mivel a többség annak ellenére a csődeljárás mellett döntött, hogy a tanácskozást megelőzően négy szállító már kezdeményezte a felszámolási eljárást.


“A munkavállalók számára érthetetlen, hogy az adott egyértelmű helyzetben ez a döntés milyen célból született”.(…) “a dolgozók számára úgy tűnik, hogy a hitelezők kérései és a vállalat vezetésének intézkedései nem a megegyezés irányába hatnak, a közeledésnek semmi jelét nem tapasztaljuk” – áll a dokumentumban. A közleményben a dolgozók arra kérik a vállalat vezetését, hogy csak olyan lépéseket tegyenek, amelyek a cég fenntartását szolgálják.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik