Belföld

Hadiköltségvetést készített Bush

Bush amerikai elnök választási költségvetésében drasztikusan növekvő katonai és védelmi kiadásokkal számol, kevesebb jut viszont a mezőgazdaságra és környezetvédelemre.

Az idei 521 milliárd dolláros deficit után az október 1-én kezdődő 2005-ös pénzügyi évre, a 2,4 billió dollárosra tervezett amerikai költségvetésben 364 milliárdos hiányt irányoz elő George W. Bush amerikai elnök. A drasztikus deficitlefaragási terv, amely egyelőre csak papíron létezik, és öt évre előre tervez, több okból is csorbát szenvedhet. Nem tartlalmaz például több olyan tételt a kiadási oldalon, amelyet mindkét párt elengedhetetlennek tart. A demokraták szerint például nem szerepel a sorokban az iraki megszállás folyó évre eső költsége (Irak 2004-ben 85 milliárdot emészt fel), és az afganisztáni amerikai jelenléthez sem társítottak egyetlen dollárcentet sem. Másrészt – elemzők szerint – a költségvetés nem számol a Bush által korábban keresztül vitt adócsökkentés tovagyűrűző hatásaival sem.



Hadiköltségvetést készített Bush 1

Bush katonai pilótaöltözékben az iraki győzelem bejelentésének napján

Emelkedő katonai büdzsé


A költségvetési terv mindazonáltal 7,1 százalékkal növekvő katonai és 9,7 százalékkal emelkedő belbiztonsági kiadást tartalmaz. Ahogyan Bush ezzel kapcsolatban fogalmazott: „A fegyveres erők teljes támogatásával továbbra is mindent megadunk, ami az ország védelméhez szükséges”. A jövőre közel 27 milliárd dollárral növekvő és 402 milliárd dollárt elérő katonai költségvetés egyik jelentős tétele a rakétavédelmi rendszer kiépítése lesz.

A hiányt elsősorban a mezőgazdaság, a környezetvédelem és a közlekedés rovására fogják csökkenteni. A mezőgazdaságra fordított összegből 8,9 százalékot, a környezetvédelmi kiadásokból pedig 7,2 százalékot faragnak majd le.


Többletrekordból rekord hiány


George Bushra erőteljes politikai nyomás nehezedik az őszi elnökválasztások előtt, mivel saját párthívei is rossz szemmel nézik az elszabadult költekezést, amely ellentétes a republikánusoknak a kormány szerepéről vallott felfogásával. Az elnök ráadásul rekordméretű többletet örökölt Bill Clinton elnöktől 2001 januárjában, amelyet néhány év leforgása rekordméretű hiánnyá változtatott. Erre készült a fentebb vázolt, ambiciózus deficitcsökkentési terv.

A hiánycsökkentés terén az elnök gazdasági fellendülésre, a hiánycsökkentő adók növekedésére épít. A Fehér Ház szerint az idei 4 százalékos GDP-növekedés után 2005-ben a gazdasági növekedés 3,6 százalékosra mérséklődik, az infláció a költségvetési terv szerint 1,5 százalékos lesz.

A demokrata párti törvényhozók jelezték, hogy az elnöknek nem lesz könnyű dolga a kongresszusban. Edward Kennedy szenátor korunk leginkább családellenes, munkásellenes és oktatásellenes költségvetésének nevezte Bush elnök büdzsétervezetét. A Demokrata Párt elnökjelöltségre pályázó Howard Dean szerint az elnök egy billió dollár adócsökkentést ígér, meg Mars-utazást, miközben a hiány fél billió dollár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik