Belföld

Négyéves csúcson – meddig?

A Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe 2000. márciusa után ismét a bűvös 10 ezer pontos határ fölött, közel négyéves csúcson zárt. Közben a kötvények ismét eladói nyomás alá kerültek.

Csöndes napra ébredt a BÉT szerdán, nem voltak eget rengető hírek és események, nem volt kedvező a külső környezet, hiszen a régió többi piaca jelentős mínuszban mozgott, Varsó egyenesen 3 százalékkal esett. A piac azonban nekigyürkőzött és elindult megmászni a hegy hátralevő részét is, ugyanis a tőzsde januári teljesítménye alapján joggal mondhatjuk, hogy az index kisebb-nagyobb pihenőkkel, de hegymászásra adta a fejét. A 10 000 pontos határ átlépése nem ment könnyen, de az utolsó percekben sikerült.


Amíg másnap a befektetők a varsói veszteségeket siratták, addig itthon 4 év után ismét ötszámjegyű lett a BUX-index. Csütörtökön tovább emelkedett, és a hét végére is kitartott a 10 ezer pontos szint felett. Ennek a hétnek tehát az a nagy kérdése, hogy képes lesz-e a piac tovább emelkedni, vagy ez már magaslati levegő a hazai részvényeknek.

          A lélektani határon túl

A 10 ezer pont nem csak amolyan szimbolikus szám, hanem fontos pszichológiai tényező is. Márpedig André Kostolany, a híres magyar származású tőzsdeguru is azt vallotta, hogy a tőzsde legalább 90 százalékban pszichológia. Az mindig a lélektani határ átlépését követően derül ki, hogy a piac hogy vélekedik. Úgy gondolják-e a befektetők, hogy a 10 ezer pontos szint fölött túlértékeltek az árak és ellenállásként viselkedik a szint, vagy pedig a jó teljesítmény jelzőjeként figyelnek fel a számokra és a szint támasszá válik. Az utóbbi azért is igen gyakori, mert sokan a tőzsde jó teljesítményének hatására szállnak be, arra hivatkozva, hogy milyen magas hozamot lehet elérni.

OTP, a sztár – Matáv, a lúzer


A négy évvel ezelőtti csúcs elérése óta azonban elég sok minden történt. A BUX értékét alapvetően meghatározó öt részvény értéke és indexbeli súlya is sokat változott ez idő alatt. A sztárpapír az OTP volt, amely megduplázta árfolyamát 2000 óta: 1456 forintról 2965 forintra szárnyalt. Még a bessz során is képes volt emelkedni, ami nemcsak a jó banki teljesítménynek és a piac cégbe vetett hitének az eredménye, hanem a lakáshitelezési rendszer érdeme is, hiszen az OTP több, mint 50 százalékos piaci részesedésre tette rá a kezét ebben a profitábilis üzletágban. A regionális konszolidáció stratégiáját is értékelték a befektetők.

Az ellentét a Matáv részvénye volt, amely az IT és telekommunikációs buborék során emelkedett irreális magasságokba. Az árfolyam 2650 forintig is emelkedett, majd a BUX beesett az ezredfordulón, amikor az árfolyam a 2370 forintos szinten állomásozott, de a lufi kipukkadt, és a cég, értékének kétharmadát elveszítve, egészen 571 forintig is zuhant. Az árfolyam mára a 700-900-as szint között stabilizálódott. Amíg az OTP esetében a menedzsmentnek nagy része van a sikerekben, a Matáv nagy zuhanása nem varrható a telefonos cég vezetőinek nyakába.

Kikaptak a Párducok! – esés jön

A múlt héten már írtunk egy amerikai “népi babonáról”, miszerint az év első 15 kereskedési napjának irányából következtetni lehet az egész éves elmozdulásra és e módszer szerint optimisták lehetünk. A ma hajnali események azonban már mást jeleznek. Ma hajnalban rendezték az amerikai focibajnokság döntőjét, a Super Bowl-t és a megfigyelések szerint, ha az AFL konferencia győztese diadalmaskodik, akkor emelkedni fog az index. A Párducok azonban kikaptak és ez nem jelent jót az idei évre nézve. Ez volt egyébként a 38. Super Bowl és az eddigi 37 évből 30-szor bevált a babona. 

Összeomlás fél négykor



A kötvénypiacon a korábbi politikai bejelentések után immár a tetteket várták a befektetők a kormánytól. A szerdai bejelentés azonban nem hozott megnyugtató választ a piac számára és Draskovics Tibor pénzügyminiszter-jelölt csomagja nem aratott osztatlan sikert. A gond ott van, hogy a beruházások visszafogása növekedési áldozattal jár, és nem csökkenti a jövő évi hiányt. A minisztériumoknál elvonandó, fűnyíró-elven működő takarékossági intézkedések azonban továbbra sem ismeretesek.

A piac legszívesebben olyan változtatásokat látna szívesen, amelyek tartósan csökkentik az államháztartás hiányát, és ezek elsősorban a jóléti intézkedéseket érintenék. Amíg a piacot nemigen érdekli a szocialista párt népszerűségi indexe, addig a döntéshozókat nagyon is, és emiatt nem is lehet arra számítani, hogy gyorsan olyan határozott döntések születnek, amelyek képesek lennének hitelesen felrajzolni egy konvergáló makropályát.

A piac csütörtök délután mindössze húsz perc alatt jelentős eladói nyomás alá került, és villámgyorsan kiárazódtak a kamatcsökkentési várakozások. A befektetők jelenlegi gondolatmenete szerint a jegybanktól akkor várhatunk kamatcsökkentést, ha a költségvetési deficitet jelentősen csökkentő intézkedések születnek. Jelenleg 50 bázispontos csökkentés van beépítve a várakozásokba az elkövetkező egy évre, ez egyben azt is jelentené, hogy a magas kamatok miatti terhek újabb 100 milliárddal terhelnék meg a költségvetést, egy pótköltségvetés rémét vetítve a kormány elé.


Négyéves csúcson – meddig? 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik