Belföld

Brit bank érdeklődik a német HVB iránt

Közel négy százalékkal nőtt a német HVB bankcsoport részvényeinek árfolyama hétfőn arra a hírre, hogy a brit Royal Bank of Scotland és a Barclays érdeklődik a müncheni székhelyű bank megvásárlása iránt.

Hétfő délelőtt a HVB részvényeinek árfolyama 3,67 százalékkal 21,19 euróra emelkedett, majd 20,92 euróra csökkent késő délelőtt. Ez 1,21 százalékkal drágább a pénteki 20,60 zárónál. Hétfőn 20,70 eurón nyitott. Januárban 12,70 százalékkal drágult, egy év alatt 20,70-68,50 között mozgott. A brit Sunday Express Németország második legnagyobb bankjához közelálló körökre hivatkozva azt írta, hogy a pénzintézet tárgyal a brit bankokkal, a HVB azonban alaptalannak nevezet az értesülést. “A hír felcsigázta a befektetők érdeklődését, s újabb találgatások kezdődtek a HVB esetleges eladásáról, illetve fuzionálásáról” – mondta egy frankfurti bróker, hozzátéve, hogy a cáfolat teljesen normális, de nem mindenki hiszi el.


A HVB vezérigazgatója, Dieter Rampl januárban jelezte, lehetséges, hogy német pénzintézeteket megvesznek külföldi versenytársak, s ezzel lökést adnak a német bankrészvényeknek. Ernst Welteke, a német jegybank, a Bundesbank elnöke is fúziókra illetve felvásárlásokra számít a közeljövőben a német bankszektoron belül. Véleménye szerint külföldi bankok részvétele sem kizárt a folyamatban. A német bankok a viszonylag kicsi belföldi piaci részesedésük miatt hátrányban vannak a külföldi piacokon. Welteke, aki egyben az Európai Központi Bank (EKB) Igazgatótanácsának is a tagja, annak a véleményének adott hangot, hogy külföldi bankok ajánlatai is szíves fogadtatásra lelhetnek a német pénzintézetek körében, különösen ha európai bankokról van szó.


A HVB Bank – a Budapesti Értéktőzsde legnagyobb tulajdonosa – január végén közölte, hogy a börze február 19-i rendkívüli közgyűlésre készülve tovább növelte részesedését a tőzsdében. A tranzakció részeként 65 838 BÉT-részvény, vagyis 1,21 százaléknyi tulajdoni hányad került a HVB Bank kezébe, amely ezáltal 11,56 százalékos részesedést tudhat magáénak. A HVB-hez tartozó osztrák Bank Austria Creditanstalt magyarországi leánybankja ez év január 22-én megvásárolta az Aegon Magyarország Értékpapír Rt.-től annak teljes tőzsdei tulajdonát.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik