Belföld

Gyengültek a közép-európai devizák

Valamivel szerdai záró értéke alatt nyitott csütörtökön az euróval szemben a lengyel zloty: a piac a jelek szerint nem lát elég tisztán a tervezett költségvetési reformok ügyében.

A kereskedők rövid távon nem várnak tiszta trendet, mert a befektetők nagyon odafigyelnek a politikai történésekre, hiszen Leszek Miller miniszterelnök előrehozott választásokat helyezett kilátásba, amennyiben a parlament nem fogadja el a megszorításokat. Sokan azt remélték, a tervezet kormány általi elfogadása elegendő támaszt jelent majd a zloty számára; az elfogadás után sem stabilabb azonban a lengyel deviza, mint korábban volt. A zloty/euró árfolyam jelenleg 4,7523, szerda délután 4,7580 volt; a zloty/dollár 3,8048-ra változott a szerdai 3,7735-ről.


Kétéves mélypontjáról ugyan visszanyert valamicskét a cseh korona, de a kereskedők szerint a piaci hangulat a deviza további gyengülését valószínűsíti. A korona/euró most 33,18-on áll, tegnap késő délután elért mélypontja 33,20 volt. Nem kizárható azonban, hogy a nap folyamán az árfolyam akár 33,30-ig is eljusson; sőt, sokan vélik úgy, hogy ezt a szintet könnyedén át is ugorja; a kártyák között még a 33,50-es árfolyamszint gyors elérése is megtalálható. Hazai hírek hiányában a gyengülés hátterében elsősorban londoni cégek euró vásárlásai állnak. A cseh deviza gyengülése immár október óta tart, és arra a helyzetre történő befektetői reagálás eredménye, hogy a cseh állampapírok nem kínálnak kamatfelárat az EU kötvényekhez képest.


Gyengült csütörtökön a szlovák korona, a jelek szerint az elkövetkező napokban sávon belüli ingadozásra kell számítani: a piac a kereskedelmi mérleg 2003-as adatainak javítására vár. A jegybank tegnapi döntése a kamatok változatlan szinten tartásáról ugyan koronavásárlást indított el, de az a bejelentés, hogy 57 millió eurót vásárolt piacon kívül a szlovák deviza gyengülését okozta. A kereskedők szerint az elkövetkező néhány nap során a korona/euró árfolyam a 40,600-40,850-as sávban marad; a statisztikai hivatal csak kedden adja ki a végleges kereskedelmi mérlegadatokat. Sokan tartanak attól, hogy az export korábban jelzett mértéke csökkenhet, és ez negatív hatással lenne a koronára, hiszen az árfolyamjavulás egyik legfontosabb oka éppen az export tavalyi erőteljes növekedése volt. A korona/euró most 40,700/720-on áll, a szerda délutáni árfolyam 40,660/710 volt; a korona/dollár 32,295/355-ről 32,521/581-re módosult.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik