Belföld

Új fizetésképtelenségi törvény készül

Még a 2006-os országgyűlési képviselőválasztás előtt a parlament elé kívánják terjeszteni az új fizetésképtelenségi törvény tervezetét, a kidolgozásra alakult kodifikációs bizottság csütörtökön kezdi meg a munkáját - mondta Keller László közpénzügyi államtitkár sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

“Elképzelhetőnek tartom, hogy az új törvény 2006. január elsejével váljon hatályossá” – tette hozzá az államtitkár. Keller László tájékoztatása szerint a kormány döntött arról, hogy legkésőbb 2005 szeptemberéig benyújtják a megszövegezett törvényjavaslatot, de – mint mondta – a tervek szerint már májusban be kívánják terjeszteni. Molnár György, a Felszámolók Országos Egyesületének elnöke elmondta: a fő szempont olyan feltételek teremtése, hogy az átmeneti gondokkal küszködő gazdálkodó szervezetek a törvényi keretek között biztosított továbbélést válasszák. Hozzátette: céljuk, hogy a nehéz helyzetbe került gazdálkodó szervezetek és a hitelezők között korrekt együttműködés jöjjön létre. Kiemelt szempont az is, hogy viszonylag jól érthető, a szervezetek számára átlátható jogszabály szülessen.


Molnár György szerint a ma hatályos csődtörvény alkalmatlan arra, hogy befogadja a nemzetközi jogrend gyakorlatát. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a felszámolások növekedési tendenciája változatlan. Az egyesület adatai szerint az idén januárban a felszámolás alatti cégek száma 17.491, ami 14,1 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Elmondta: minimális mértékben, 9,5 százalékkal visszaesett a végelszámolás alatt álló cégek száma. A működő és bejegyzés alatti gazdasági társaságok száma az idén januárban 421.476, ez 5,6 százalékos növekedés a 2003. januári adatokhoz viszonyítva. A cégjegyzékből törölt vállalkozások száma januárban 206.693, ami 13,8 százalékos növekedés az előző év azonos időszakában mérthez képest.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik