Belföld

Bővíti kapacitását a magyar Nokia-gyár

A Nokia több mint 50 millió eurós beruházással tovább bővíti komáromi telefongyárát, s a jelenlegi 20 ezer négyzetméteres gyártócsarnok mellé egy újabb ugyanekkorát épít. A beruházással 500 új munkahelyet hoz létre a finn cég.

A Nokia Komáromban jelenleg mintegy 2000 embert foglalkoztat, ám a 20 ezer négyzetméteres gyár felépítése révén még az idén tavasszal újabb 500 embert vesz fel. A tervek szerint 2004 szeptemberében már elkészül az első telefon az új gyártócsarnokban – jelentette be Jyrki Jalasto, a Nokia Komárom Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón..


A Nokia 1998 októberében döntött úgy, hogy befektet Magyarországon, s decemberben határozott Komárom mellett. A gyárat 1999-ben kezdték építeni és nyolc hónap múlva legyártották Komáromban az első telefont. A Nokia ekkor 100 millió eurót ruházott be, amiből felépített egy 20 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot és egy 10 ezer négyezetméteres logisztikai központot.


A gyár jelenlegi és jövőbeni kapacitásáról az ügyvezető igazgató nem kívánt nyilatkozni, csupán annyit mondott, hogy a komáromi az egyik legnagyobb gyára a Nokiának. Elmondta azt is, ha nem sikerül Magyarországon elegendő munkást felvenniük, akkor a szomszédos Szlovákiában is megpróbálkoznak ezzel.


Jyrki Jalasto az MTI érdeklődésére elmondta: azért a magyarországi gyárukat bővítik, mert elégedettek a komáromi egység teljesítményével, illetve eredményeivel. További indoklásként elmondta, hogy Európában, a Közel-Keleten és Afrikában nagyon gyorsan nő a kereslet a mobiltelefonok iránt, s ezeknek a piacoknak egyik fő szállítója a komáromi gyár.


A társaság becslések szerint Magyarország legnagyobb exportőrévé válhat, a komáromi gyár ugyanis jelenleg is a három legnagyobb magyar exportőr egyike.

A Népszabadság csütörtöki számában azt írta a beruházással kapcsolatban, hogy a fejlesztés híre pozitív jelzés az egyre bizalmatlanabb külföldi befektetőknek, és akár a tőkebeáramlás egyre kedvezőtlenebb trendjén is fordíthat.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik