Belföld

Jobbik: A Fidesz valljon színt!

A Jobbik Magyarországért Mozgalom (JMM) arra kéri a Fidesz vezetőit, nyilvánosan valljanak színt a két párt közötti kapcsolatról - közölte a mozgalom szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Vona Gábor, a JMM alelnöke.

“Mi a párt hivatalos álláspontja a Jobbikhoz fűződő viszonyt illetően?” – tette fel a Fidesznek címzett kérdést a Jobbik alelnöke. Vona Gábor annak a véleményének adott hangot, hogy az elmúlt hetekben a Fidesz több politikusa lejárató kampányba kezdett az októberben párttá alakult Jobbikkal szemben. “Tavaly decemberben a Magyar Hírlap egyik számában Rogán Antallal közölt interjút, ebben (…) a Jobbikot szélsőséges szervezetnek nevezte, (…) amellyel semmiféle együttműködést nem tud elképzelni a Fidesz részéről” – mondta.

Közlése szerint hasonló véleményeket fogalmazott meg lakossági fórumokon, polgári körös programokon Kövér László is, aki a rendezvényeken azt mondta, hogy a Jobbik működése mögött az MSZP áll. Egyfajta rágalomhadjárat indult a Jobbik ellen, és úgy érezzük, hogy felülről vezérelt hivatalos állásponttal állunk szemben – mondta. Kovács Dávid, a JMM elnöke arra kérte a Fideszt: fejezze be a suttogó propaganda eszközével végzett rágalomhadjáratát. Véleménye szerint a Fidesz ezzel nem szolgálja a jobboldal érdekét.

“Mi még ma is hiszünk abban, hogy van egy közös cél, (…), hogy 2006-ban a jelenlegi kormányt leváltsuk (…) a Jobbik partneri viszonyra és együttműködésre törekszik a jobboldal párjaival” – mondta. Kovács Dávid feltette azt a kérdést is, hogy a Fidesz el tud-e képzelni együttműködést az SZDSZ-szel. Ő maga – mint mondta – úgy látja, az SZDSZ részéről az utóbbi hetekben “egyre több gesztus érkezik” a Fidesz felé. “A jobboldali szavazóknak világosan látniuk kell, ki hol áll” – tette hozzá.

Vona Gábor a sajtótájékoztatón bejelentette: a Szövetség a Nemzetért (SZN) következő ülésén kilép ebből a polgári körből. E bejelentéssel válaszolt az MTI tudósítójának azon felvetésére, hogy a JMM-alelnök ugyanabba a polgári körbe tartozik, mint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. “Mindenféle harag nélkül az SZN-ből kilépek, (…) a soron következő ülésen ezt a bejelentésemet hivatalosan is meg fogom tenni” – mondta. Az SZN ülését már nagyon régen nem hívták össze – mondta, hozzátéve: nem rejtette véka alá, hogy a Jobbik párttá alakulásával polgári körös tagságát már nem érzi szükségesnek.

Véleménye szerint az SZN a Fidesz egyik csúcsszerve, és Orbán Viktor személye is a Fideszhez köti. “Nem tudom mit keresne ott egy másik párt alelnöke” – tette hozzá. A JMM vezetői megerősítették: nem indulnak az EU-parlamenti választáson, és a voksoláson való részvétel ellen kampányolnak majd.

“Szinte lehetetlenné teszi a magyar nemzeti képviseletet a 24 fős részvétel, (…) az Európai Parlament nem bír komoly hatáskörrel (…) a parlament egy látszatintézmény, az Európai Bizottság és az Európai Tanács szinte ki is kerülheti a döntések meghozatala során” – indokolta a JMM álláspontját Vona Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik