Belföld

Meglepetés az iowai előválasztáson – John Kerry nyert

John Kerry massachusettsi szenátor imponáló győzelmet aratott az amerikai elnökválasztás első szakaszának nyitányát jelentő iowai előválasztáson, ahol a Demokrata Párt elnökjelöltségre pályázó politikusok mérkőztek meg egymással.

A 60 éves Kerry szenátor a szavazatok 95 százalékának összeszámlálása után 38 százalékkal nyert John Edwards észak-carolinai szenátor előtt, aki 32 százalékkal a megméretés erős második helyezettje lett, míg az országos szinten legesélyesebb demokrata párti elnökjelöltként emlegetett, de az utóbbi két hétben egyre inkább kifulladó Howard Dean 18 százalékkal a harmadik helyre szorult vissza.

Az iowai erőfelméréssel kezdődő, június elejéig tartó előválasztásokon a bejegyzett demokrata szavazók államonként eltérő módon, pártgyűléseken, vagy titkos voksolással küldötteket választanak a párt július végi országos konvenciójára. A bostoni pártkongresszus mondja ki a végső szót arról, hogy a demokraták kit állítsanak ki George Bush elnök ellen a november 2-i elnökválasztáson.

John Kerry, aki néhány hete még reménytelen lemaradónak tűnt, keményen kampányolt Iowában massachusettsi szenátortársa, Edward Kennedy támogatásával. Váratlan győzelme átrendezte a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó politikusok közötti erőviszonyokat. Richard Gephardt missouri képviselő, aki Iowában mindössze a negyedik lett a szavazatok 11 százalékával, kiszáll a versenyből. A teljesen esélytelen Dennis Kucinich ohioi képviselő az utolsó helyen végzett 1 százalékkal. Várhatóan ő is bedobja a törülközőt és híveit John Edwards támogatására szólítja fel.

A leszakadó harmadik helyen végző Dean gratulált Kerry és Edwards szenátoroknak eredményükhöz, de hangsúlyozta, hogy a harc még nem ért véget, hanem legközelebb nyolc nap múlva New Hampshire államban folytatódik és az Egyesült Államoknak 50 állama van. Lemaradását azzal magyarázta, hogy korábban túlságosan is kiugrott a mezőnyből, ezért mindenki céltáblája lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik