Belföld

Cseh kormány a Boeing ellen

A cseh kormány ki kívánja szorítani az amerikai Boeing repülőgép gyárat az Aero Vodochody hadiipari vállalat tulajdonosai közül, mivel elmaradt a harcigépek forgalmának a csatlakozástól várt emelkedése.

A Boeing hét évvel ezelőtt lépett be 35 százalékos tulajdonosi résszel leányvállalata, a Boeing Ceska révén a cseh hadiipari konszernbe, amitől a cseh korány a cég megerősödését és harci gépei piacának a bővülését remélte. A kormány azonban elégedetlen az elért teljesítménnyel, mivel szerinte a Boeing nem tartotta magát az exportnak az eredeti megállapodás szerint ígért támogatásához.


A Boeing esősorban a hangsebesség alatt repülő L-159-es típusnak kellett volna támogatást nyújtania, de ennek ellenére is kizárólag a cseh légierő adott megrendelést a gépre. Az amerikaiak emellett kierőltették saját Sikorsky helikoptereiknek az összeszerelését is az üzemben, ami viszont veszteségesnek bizonyult. A csehek számára akkor telt be a pohár, amikor a Boeing az elmúlt év decemberében a nyolc milliárd koronára rúgó (244 millió euró) adósság átvételét követelték a kormánytól.


Amennyiben a kormány nem vállalja át az adósságot, akkor viszont az alkalmazottaknak legalább a felét kell elbocsátania – hangzott az amerikaiak ultimátuma. A cseh kormány még január folyamán rendezni kívánja az Aero helyzetét. Ennek keretében kiebrudalja az amerikaiakat és felveszi a tárgyalást azok ősellenségével, az Airbus konszernnel, valamint a svéd-brit Gripen International konszernnel.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik