Belföld

Perre mehet Brüsszel az EU-pénzügyminisztereivel

Továbbra sem zárja ki az Európai Bizottság, hogy jogi eszközökkel szerezzen érvényt a stabilitási és növekedési paktumnak.

A Bizottság jogi szolgálata, mint Reijo Kemppinen szóvivő szerdán elmondta, megállapította, hogy a pénzügyminiszterek tanácsának november 25-i döntése, amely mellőzte a Franciaország és Németország ellen indított deficiteljárást, „politikai természetű volt és nem rendelkezett jogi alappal [az EU-szerződésben]”.


Pedro Solbes gazdasági biztos azt mondta, hogy a Bizottság „alaposan meg fogja fontolni”, hogy az Európai Bírósághoz forduljon-e az ügyben, „tisztázandó a költségvetési szabályok betartatásának mikéntjét”. A Bizottság jövő szerdán dönt formálisan arról, hogy bíróságra menjen-e az ügyben.

A bírósági ügy lebegtetése aligha fog jót tenni a légkörnek, és ennek megfelelően az ECOFIN soros elnöke, az ír Charlie McCreevy (aki Párizzsal és Berlinnel szavazott annak idején, hidegre téve a paktumot) próbálta kisebbíteni a bizottsági bejelentés jelentőségét. Az EUobserver.com által idézett McCreevy szerint „kétfajta jogi tanács létezik”, a stabilitási paktumnak tulajdonképpen jót tett a novemberi döntés és egyébként is jobb volna, ha mindenki egy kicsit lehiggadna, mielőtt folytatódnának a stabilitási paktum jövőjéről szóló megbeszélések.


A brüsszeli internetes újság értesülései szerint a Bizottságot nagyon is megosztja az ügy: állítólag a nagyobb államokból származó biztosok ellenzik a dolog erőltetését, de a kisebbekből származók a bírósághoz akarnak fordulni.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik