Belföld

Ki lesz az MNB alelnöke?

Egy hét múlva lejár Riecke Werner alelnöki megbízatása a Magyar Nemzeti Bankban (MNB), ám értesüléseink szerint Járai Zsigmond jegybankelnök még nem terjesztett elő egyetlen nevet sem a miniszterelnöknek, akinek egyetértésével nevezhetné ki az államfő az új tisztségviselőt.

A Népszabadság úgy tudja, Medgyessy Péter kormányfő egyelőre lebegteti, hajlandó-e elfogadni Riecke Werrner újabb hatéves alelnöki kinevezését.

Az MNB szóvivője elmondta, folynak konzultációk a miniszterelnökkel az alelnöki poszt betöltéséről, illetve a monetáris tanács esetleges új tagjairól, de a neveket csak akkor hozzák nyilvánosságra, ha sikerül megállapodásra jutni. Missura Gábor szavai azonban arra utaltak, hogy a helyzet nem ígér gyors megoldást.

A szóvivő azt mondta, hogy Kopits György, a nemzetközi tekintélyű közgazdász január 13-án a monetáris tanács tagjává válik, így a testület tagjainak száma nem csökken a törvény által előírt szükséges hét fő alá. Ez azt jelenti, hogy Járai Zsigmond elnök, Adamecz Péter, Auth Henrik és Szapáry György alelnökök mellett Kádár Béla, Oblath Gábor és Kopits György mint külső tagok vesznek részt a tanács munkájában.

Missura megjegyezte, hogy miután Riecke Werner mandátuma január 14-én jár le, ezt követően is marad három alelnök, tehát a törvényi feltételek e tekintetben is teljesülnek.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik