Belföld

Nehezen mozdul ki a mélypontról a dollár

Nem lankad a dollárt terhelő nyomás a nemzetközi deviza piacokon a fix hozamú dollár befektetések változatlanul alacsony hozama és az amerikai folyó fizetési mérleg alakulásával kapcsolatos aggodalmak miatt, ezért az euróval szembeni árfolyama alig-alig képes felszakadni az előző napi mélységi rekordtól.

Az euró árfolyama az idén már mintegy 20 százalékot nyert a dollár ellenében. Felhalmozott momentuma csak újabb támogatást nyert a német kormánykörökből származó hétfői nyilatkozattól, amely nem találta aggodalomra okot adónak a közös deviza magas árfolyamát és ezért nem is látja szükségét ellenlépések megtételének. A keddi európai kereskedés kezdetén az euró/dollár 1,2500 körül állt, alig egy hajszálnyira a hétfőn 1,2511-nél beállított mindenkori dollár-mélypont felett.


A nap folyamán az amerikai fogyasztói bizalmi index, a közép-nyugati ipari körzet termelési indexe, a használt lakás értékesítési adatok lesznek elméletileg a legfontosabb makrogazdasági irányadó tényezők, de kevesen várnak lényeges dollárárfolyam változást tőlük, mivel a dollár miden esetben negatív tendenciát követett az elmúlt időkben, akár pozitív, akár negatív makrogazdasági adatok tükrében. A jó amerikai makrogazdasági adatok ugyanis globálisan javuló gazdasági értelmezést nyernek és ezzel a magas növekedési potenciállal bíró térségekbe, így Ázsiába irányítják a befektetői tőkét, mialatt az amerikai befektetésektől a fix hozamú befektetések alacsony hozama tartja távol a nemzetközi tőkét.


A jen ellenében a dollár a 106,90-es küszöb közelében ingadozik a japán jegybank erős intervenciós készségének tükrében. A dollár 106,74-nél hároméves mélypontot érintett december 9-én. A japán jegybank az export nyereségességének a megőrzése érdekében nyíltpiaci intervenciókkal igyekszik időről időre megakadályozni a dollár árfolyamának az esését. Az idei első 11 hónap folyamán 17,8 ezer milliárd jent áldozott a célra.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik