Belföld

A VDSZSZ elutasította a MÁV bérmegállapodás tervezetét

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) országos választmánya nagy többséggel elutasította a vasúttársaság bérmegállapodás-tervezetét, mely a jövő évre vonatkozó bérfejlesztést egy csomagban kívánja kezelni a választható béren kívüli juttatások (VBK) rendszerével és a bértarifával - mondta Gaskó István, a VDSZSZ elnöke sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Gaskó hozzátette: mivel kollektív erejű megállapodásról van szó, így azt mind a négy reprezentatív vasúti szakszervezetnek alá kell írnia, ennek hiányában ugyanis az érvénytelen.

Gaskó István közölte: ennek ellenére a 2004. évi bérfejlesztési ajánlatát a vasúttársaságnak elfogadják, ami 11 százalékos bruttó átlag béremelést tartalmaz, ezen belül 7,5 százalékot alanyi jogon, míg 3,5 százalékot prémiumként kapnának meg a dolgozók. Utalt arra, hogy a jövő évi bérmegállapodás nyomán a vasutasok reálkereset növekedése várhatóan 5 százalékot ér el, ami kevesebb a VDSZSZ által javasolthoz képest, ám alapvetően a szakszervezet elfogadja azt. Közölte: alapvetően azzal nem értenek egyet, hogy a MÁV Rt. a bérmegállapodást csak csomagban hajlandó közölni az általa jövőre bevezetni kívánt béren kívüli juttatási és bértartifa-rendszerrel együtt.

Emlékeztetett arra, hogy a VBK keretén belül a vasutas munkavállalók részére fejenként 150 ezer forint keretösszeg állna rendelkezésre éves szinten. Gaskó István kifejtette, azzal azonban nem értenek egyet, hogy az ehhez szükséges forrás legnagyobb részét a MÁV Rt. az önkéntes pénztártagság támogatásából kívánja átcsoportosítani. Jelenleg ugyanis a vasutas munkavállalók számára két pénztártagságot támogat a vasút. A MÁV által havonta egy pénztárba befizetett összeg a pénztártag alapbérének 2,64 százaléka, amely néhány pénztár esetében a teljes tagdíjat is fedezi. A vasút azonban csak az általa fizetett pénztártámogatások bevonásával hajlandó létrehozni a bvk-t, noha
annak keretösszege a pénztárak nélkül is meghaladná a 80 ezer forintot.

A VDSZSZ nem járul hozzá a pénztártámogatások bvk-ba történő bevonásába, mivel a pénztárak a társadalombiztosítási rendszer kiegészítőjeként a hosszú távú öngondoskodást szolgálják. Gaskó István elmondta: a vasúttársaság és a szakszervezetek között a tárgyalások folytatódnak, legközelebb december 29-én ül össze a Vasúti Érdekegyeztető Tanács. A VDSZSZ elnöke kívánatosnak tartaná, ha a kollektív szerződés ügyében még december 31-ig
egyezség születne a munkaadó és a munkavállalói érdekképviseletek között, míg a bér kérdésében még január 20-ig van lehetőség a megállapodásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik