Belföld

Továbbra is gyorsan fogyunk

Az idén az első tíz hónapban a születések 1,3 százalékos csökkenése és a halálozások 3,3 százalékos emelkedése miatt nőtt a népességfogyás mértéke, 16 százalékkal haladta meg az előző évit. Az ország lélekszáma, az időszak végén a nemzetközi vándorlás becsült értékeit is figyelembe véve, 10,118 millió fő volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

A KSH legfrissebb jelentése szerint az előzetes adatok alapján 2003 első tíz hónapjában 40 ezer 600 házasságot kötöttek, mintegy 80 ezer gyermek született, és csaknem 113 ezer lakos hunyt el. A házasságkötések száma májust kivéve az év valamennyi hónapjában kevesebb volt, mint egy évvel korábban. Az év első tíz hónapjának egészét tekintve a házasságkötések száma mintegy 670-nel maradt el az egy évvel korábbitól.

Az idei év első tíz hónapja közül háromban több, hét hónapban viszont kevesebb gyermek született, mint az előző évben. 2003 során összességében több mint ezer gyermekkel született kevesebb.

A halálozások az első negyedévben jelentős emelkedtek, majd ingadozóak voltak: szeptemberben és októberben kevesebben haltak meg, mint egy évvel korábban. Ez azonban nem tudta ellensúlyozni az év eleji halálozási többletet, így 2003 első tíz hónapjában a halálozások száma mintegy 3500-zal múlta felül az egy évvel korábbit.

A KSH jelentése szerint ezer lakosra 9,5 élveszületés és 13,4 halálozás jutott. Az előbbi 0,1 ezrelékponttal elmaradt, az utóbbi viszont 0,5 ezrelékponttal meghaladta az egy évvel korábbi értéket. A népességcsökkenés mértéke az elmúlt év január-októberi 3,4 ezrelékkel szemben 3,9 ezreléket tett ki. Ezer lakosra 4,8 házasságkötés jutott, ami kismértékben elmaradt az előző évi értéktől. Ezer élveszületésre 7,2 csecsemőhalott jutott, szemben a 2002. január-októberi 6,9 ezrelékkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik