Belföld

PSZÁF-törvény: normakontrollt kér Mádl

Mádl Ferenc köztársasági elnök előzetes normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól az Országgyűlés által december 15-én elfogadott, a befektetők és betétesek fokozott védelmével kapcsolatos, úgynevezett PSZÁF-törvény ügyében.

A házszabálytól való eltéréssel tárgyal hétfőn az Országgyűlés a törvény módosításáról: a parlament 323 igen szavazattal, egy ellenében, két tartózkodás mellett támogatta Rogán Antal (Fidesz) javaslatának ugyanazon a napon történő vitáját és határozathozatalát, amihez a képviselők négyötödének egyetértése volt szükséges; a kormányjavaslat házszabálytól eltérő tárgyalása nem kapta meg a kellő támogatást.


A PSZÁF-törvény azon részeire, amelyek a bankszámla-tulajdonosok adatkiegészítési kötelezettségét érintik, a kormány és a Fidesz is nyújtott be – egymástól eltérő – javaslatot.


Az ügyben a házbizottság több tanácskozást is tartott. Az első ülés után Rogán Antal (Fidesz) elmondta, arra tett javaslatot, hogy az adatkiegészítési kötelezettséget 2004. április 1-jéig hosszabbítsák meg. “A Fidesz tett egy jó kezdeményezést, (…) de mindazokat a tételeket, amelyek a befektetők biztonságáról szólnak, ma el kellene fogadnunk” – mondta Göndör István (MSZP), hozzátéve, hogy a kormány javaslata nagyobb terjedelmű, kiterjed a külföldről indított tranzakciókra is.


A házbizottság második ülését követően Göndör István azt mondta: módosító javaslatokat nyújtanak majd be az ellenzéki párt előterjesztéséhez, ha a parlament csak annál a javaslatnál tér el a házszabálytól.
 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik