Belföld

A brit rendőrség mobiltelefon-lopás elleni osztagot állított fel

National Mobile Phone Crime Unit (NMPCU) néven külön osztag igyekszik Nagy-Britanniában gátat vetni a mobiltelefon-lopást is magában foglaló utcai bűnözés növekedésének.

Az Egyesült Királyságban az utcai bűncselekmények fele érinti a mobiltelefonok ellopását, míg e bűncselekményeknek egyharmada kizárólag csak a telefon ellopásából áll, adta hírül szerdán a londoni rendőrség, a Metropolitan Police. Az új osztag, az NMPCU székhelye Londonban lesz, 46 munkatársa öt területi rendőrkapitányságot, más brit bűnüldöző ügynökséget és a mobiltelefon ipart képviseli, akik foglalkoznak a mobiltelefon-lopás minden vetületével, magával a konkrét lopási esettel, a telefonok átprogramozásával és illegális exportjával.

Az év folyamán a rendőrség a brit mobiltelefon iparral közösen beindította a lopás elleni Immobilise kampányt: az ellopott telefonokból adatbázist hoztak létre, és egy ingyenes hívószámot tettek közzé, ahol be lehet jelenteni a készülékek ellopását vagy elvesztését. Az így bejelentett telefonokat az összes brit hálózatban blokkolják. A kampány új szakasza a jövő év elején indul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik