Belföld

Az USA kivégezné Szaddámot

Az Egyesült Államok nem ellenezné, ha egy iraki bíróság halálos ítéletet mondana ki Szaddám Huszeinre - közölte az amerikai külügyminisztérium egyik vezető illetékese.

A névtelenül nyilatkozó amerikai külügyi illetékes hétfőn újságíróknak kifejtette, hogy az Egyesült Államok számára az a fontos: a tavasszal megbuktatott és most elfogott diktátor bírósági tárgyalása “igazságos, átlátható és hiteles” legyen. Kofi Annan ENSZ-főtitkár Szaddám Huszein volt iraki elnök halálra ítélése ellen foglalt állást.

Az amerikai tisztviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy számos kérdést tisztázni kell, mielőtt a per megkezdődhet. Az eldöntendő kérdések közé tartozik, hogy nemzetközi, vagy iraki bíróság ítélkezzen Szaddám Huszein felett, miként oldják meg a diktátor őrizetét, ha Irakban kerül bíróság elé. Az is kérdés, hogyan lehet a tanúk védelmét biztosítani, és mi legyen a sorsa Szaddám Huszein ellen benyújtott iráni és izraeli keresetekkel.

Külön hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok fenntartja magának a jogot: eljárást indít-e az iraki diktátorral szemben a jelenlegi amerikai elnök édesapja, az idősebb George Bush ellen 1993-ban szervezett iraki merényletkísérlet miatt.

Mindezekről a kérdésekről tárgyal majd az iraki illetékesekkel Pierre-Richard Prosper, a háborús bűnök kérdésével megbízott amerikai nagykövet, aki a tervek szerint a jövő év elején utazik Irakba.

Az amerikai illetékes hangsúlyozta, hogy Szaddám Huszein számára biztosítják a hadifoglyokról szóló genfi egyezmény garanciáit. Kérdésekre válaszolva leszögezte: az Egyesült Államok nem szegte meg az egyezmény előírásait azzal, hogy videóra vették és a nyilvánosság előtt bemutatták az elfogott diktátoron végzett első orvosi vizsgálatot.

A genfi konvenció kimondja, hogy a hadifoglyokat meg kell kímélni “a nagyközönség kíváncsiságától”. Az amerikai illetékes szerint ebben az esetben a nagyközönség kíváncsiságának kielégítéséről és az elfogott személy megalázásáról volt szó, mert “vannak dolgok, amiket a béke és a biztonság megőrzése érdekében meg kell tenni”.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár ugyanakkor Szaddám Huszein volt iraki elnök halálra ítélése ellen foglalt állást. A világszervezet főtitkára hétfőn New Yorkban újságírók előtt nyilatkozva méltányos, nyitott pert szorgalmazott és felajánlotta az ENSZ jogi támogatását.

Alapvetően fontos és szükséges, hogy a bűncselekmények felelősei számot adjanak tetteikről – hangsúlyozta Kofi Annan. Hozzátette, hogy a pert nyílt tárgyaláson kell lefolytatni a nemzetközi normák szerint. Emlékeztetett rá, hogy a világszervezet ellenzi a halálbüntetést, és ő Szaddám Huszein esetében sem fog ettől eltérni.

Kofi Annan “döntő fordulatként” üdvözölte az Irakot több mint három évtizeden át brutális kegyetlenséggel uraló diktátor elfogását. Szavai szerint Szaddám elfogásával immár az árnyéka sem vetül rá az ország újjáalakulására és ez megkönnyítheti a belső megbékélést és felgyorsíthatja az átmeneti kormány létrehozását – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik