Belföld

Márciusban folytatódik a Britton-PSZÁF per

A Fővárosi Bíróság (FB) zárt tárgyaláson kedden meghallgatta a Britton Kft. és a PSZÁF jogi képviselőit a felügyelet ez év június 16-i, a kft.-t elmarasztaló határozatával kapcsolatos közigazgatási perben.

A zárt tárgyalásra való tekintettel sem a bíró, sem pedig az ügyvédek nem közöltek részleteket, a per azonban az MTI értesülése szerint várhatóan 2004 márciusában folytatódik.

Az ügy előzménye, hogy a PSZÁF nyilvánosan működő részvénytársaságban történt befolyásszerzés szabályainak megsértése miatt a Britton Kft.-t hatmillió forintra büntette, a határozatot azonban a Kft. megtámadta a bíróságon.

Az akkor nyilvánosságra hozott határozat szerint a cég tagsági jogait nem gyakorolhatta a Pannonplastban és felszólították a céget valós tulajdonrésze bejelentésére.

A felügyelet döntését a tőkepiacról szóló törvény 65. paragrafusa (4.) bekezdése alapján hozta meg, amely kimondja, hogy a befolyásszerzés abban az esetben is megvalósul, ha arra az egymással kapcsolatban nem álló személyek összehangolt magatartása révén került sor.

A felügyelet júniusi határozatának indoklása szerint a Pannonplast Rt. beadványa, illetve a felügyelet rendelkezésére álló egyéb információk alapján a Britton Kft. (valamint a Pevdi Kft. és a Kartonpack Rt.) vonatkozásában merült fel az összehangolt magatartás lehetősége a részvényesi jogosultságok gyakorlása szempontjából.

A PSZÁF-vizsgálat megállapításai alapján a Pannonplast Rt.-ben történt befolyásszerzéssel kapcsolatban egy előkészített, több szereplő együttműködésén alapuló konstrukció vázolható fel, amelyben az értékpapírok megszerzői és az ügyletek végső finanszírozói egy kapcsolati körbe tartoznak, de személyileg elválnak egymástól.

A felügyelet megállapította azt is, hogy január 30. és február 5. között több függetlennek látszó, de kivétel nélkül a K and H Equties Rt. állandó és megkülönböztetett elbánásban részesülő ügyfélkörébe tartozó befektetető vásárolt jelentős mennyiségű – összesen 950 ezer 061 darab, a társaság alaptőkéjéből összesen 22,56 százalékos részesedést megtestesítő – Pannonplast-részvényt a tőzsdén, összesen 1,2 milliárd forint árfolyamértéken. E személyek a fent említett konstrukció keretében 2003. március 10-én a Britton Kft.-nek 295 ezer darab, a Kartonpack Rt.-nek 215 ezer darab, március 19-én pedig a Pevdi Kft.-nek 300 ezer 061 darab részvényt összehangoltan adtak át a megszerzett Pannonplast-részesedéseikből.

Az átkötések előkészítettsége (előre egyeztetett volta) a Pannonplast-részvények 2003. március 10-i és március 19-i tőzsdei kereskedésének adataira, a Budapesti Értéktőzsde elektronikus kereskedési rendszere ajánlati könyvének mélységére a Pannonplast-részvények likviditásának alacsony szintjére és a kiemelkedő volumenű ellenoldali ajánlatok találkozásának rendkívüli gyorsaságára tekintettel megállapítható – tartalmazza a PSZÁF június 16-i határozata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik