Belföld

Bankfúziókat várnak a horvát pénzpiaci szektorban

A Bank Austria Creditanstalt horvát bankrendszerről készített jelentése szerint a szektor átvészelte az 1999-es visszaesést, megfelelő tőkemegfelelési mutatókkal rendelkezik, javuló hatékonyságot mutat, valamit a nyereségessége is kedvező.

A kereszttulajdonlás magas aranya, valamint a viszonylag kis méretű intézmények nagy száma miatt azonban elkerülhetetlennek tűnnek további konszolidációk – véli a BA-CA vezető közgazdásza Marianne Kager. A horvát bankrendszer átszervezése és privatizálása gyakorlatilag befejezettnek tekinthető. A bankok működését szabályozó törvényeknek az EU-normákhoz történő igazítása, a jogharmonizáció terén azonban még számos tennivaló van. Ezen még a november végi, feltehetően kormányváltást eredményező parlamenti választások sem változtatnak. A Jugoszlávia szétesését követő balkáni háborút, a Franjo Tudjman elnöksége alatti nemzetközi elszigeteltséget követően csak kénytelen-kelletlen módon zajlott a bankrendszer átalakítása a kilencvenes évek végéig.


Az 1998/99-es konjunkturális hullámvölgy után azonban Horvátország komoly figyelmet szentelt a problémának, és átfogó reformot vezetett be a bankrendszerben. 1999-ben és 2000-ben így szinte minden nagyobb bank és állami hitelintézet privatizálásra került. Így 2002 végére a szektor eszközértékének több mint kilencven százaléka volt már külföldi kézben. A horvát banki szektor messze legnagyobb szereplője, az olasz UniCredito többségi tulajdonában lévő Zagrebacka Banka 25 százalékos piaci részesedést tudhat magáénak. A második legnagyobb, a Privredna Banka Zagreb az olasz Intesa BCO Holding tulajdonában van, és 18 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. A harmadik-ötödik helyen egymás mellett állnak kilenc-kilenc százalékos részesedéssel a BA-CA tulajdonában lévő Splitska Banka, a Raiffeisenbank Austria, valamint az Erste & Steiermärkische Bank.


A Hypo Alpe-Adria-Bank 71,5 százalékos tulajdonában lévő Slavonska Banka piaci részesedése megközelíti a kilenc százalékot. A BA-CA szakértői tisztes növekedési potenciált látnak a horvátországi pénzügyi szolgáltató szektorban. A monetizáltság foka (a bankszektor halmozott mérlegfőösszege a bruttó hazai termék arányában) alig fele az EU 200 százalékos átlagának. A jegybank legutóbbi piackorrekciós lépései a hitelállomány növekedésének a megfékezésére lassítják ugyan mind a bankszektor, mind általában a gazdaság növekedését, hosszabb távon azonban változatlanul kedvezőek a növekedési kilátások.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik