Belföld

Roham a lakáshitelért: december 22. a határidő

Nem kell ma benyújtani a földhivatalokhoz a lakás adás-vételi szerződéseket azoknak, akik a régi rendszerű állami kamattámogatást szeretnék igénybe venni – írja a Pénzügyminisztérium FigyelőNethez eljuttatott közleményében.

A lakáshitel-támogatás szerdán bejelentett szigorításairól eltérő, egymásnak ellentmondó információkat adtak a bankok, ami érthető is, hiszen a rendelet szövegének ismerete nélkül a hitelintézetek munkatársai is a hírekből próbálnak tájékozódni – írja a Népszabadság. 

 December 22. a határidő

 Legkésőbb a megjelenés napján, azaz ma kell megkötni a szerződéseket és azokat ügyvéddel, vagy közjegyzővel hitelesíttetni.  Aki ilyen hitelesített szerződést december 22-ig igazoltan benyújt a földhivatalokhoz, és az ilyen szerződéshez kapcsolódó lakáshitel kérelmét eddig a határidőig a bank befogadja, az jogosult a régi rendszer szerinti kamattámogatások igénybevételére. A földhivatalhoz való hivatalos benyújtás történhet személyesen (ekkor a benyújtó visszakap a hivatal által lepecsételt, úgynevezett érkeztetett példányt), vagy legkésőbb december 22-én feladott ajánlott levélben.

Bővebb információt itt talál>>

A Magyar Közlönyben december 12-i dátummal megjelenő modosításokról a hitelkérelmüket most benyújtók számára a legfontosabb előírásokat a 4. paragrafus tartalmazza.


E részből derül ki az is, hogy a hitelszerződést már megkötők, illetve a hitelkérelmüket a rendelet december 22.-i hatálybalépéséig a bankokhoz benyújtókra az eredeti, kedvezőbb támogatási feltételek vonatkoznak. Azonban csak a december 12-éig megkötött adásvételi szerződéseket fogadják be. 

Rendkívüli nyitvatatás

Pálfalvy István, a budapesti Budafoki úti földhivatal vezetője elmondta, hogy a földhivatalba átlagosan napi 1.500-1.700 ügyiratot hoznak be, ez a szám csütörtökön több mint kétszeresére emelkedett a kormány szerdai bejelentésének következtében. A Fővárosi Kerületek Földhivatala 370 fős létszámából mintegy 280-an dolgoznak ma – tette hozzá.

A használt lakások adásvételekor a földhivatali ügyintézés mindenképpen leszűkíti a lehetőségeket. A szokásos rendtől eltérően ugyanakkor ma hét órától nyitva van a Fővárosi Földhivatal. A Fővárosi Kerületek a december 24-i nap kiváltása némiképp átrendezte a nyitvatartási rendet: a földhivatal a mai napon dolgozza le a 24-i munkanapot, s így nyitva tartja kapuit a nagyközönség előtt.  Jelenleg információk szerint a szokásosnál négyszer többen várnak a földhivataloknál, hogy igénybe vehessék a régi szabályozás szerinti lakáshiteleket.


 Postán is feladható a földhivatali kérelem

 Postán is feladhatják a földhivatalnak szánt kérelmüket pénteken éjfélig azok, akik a jelenleg még érvényes, de hamarosan megszűnő kedvezőbb feltételekkel akarnak felvenni lakáshitelt – mondta el az MTI érdeklődésére a Fővárosi Kerületek Földhivatalának vezetője.

Részleteket itt olvashat>>

Szombaton (amikor minden más munkahelyen pótolják a 24-i, szerdai munkanapot) a földhivatal pénteki munkarendet alkalmaz – vagyis senkit sem fogad. Arról egyelőre nincs hír, hogy december 22-ig változtatnának az előre meghatározott munkarenden a hivatalok.

A jelenlegi lakáshitel-feltételek december 22-éig érvényesek. A megemelt kamat miatt jelentősen változik a törlesztő részlet mértéke. 5 millió forint értékű hitelt 10 éves futamidőre felvéve nagyjából 7500 forinttal emelkedne minden hónapban a visszafizetési kötelezettség.

A bankok a lakáshitelezés szabályainak megváltozása miatt lakossági rohamra számítanak és karácsonyig a forgalom 30 százalékos növekedését jósolják.

Csak adásvételi szerződés fejében adnak hitelt

Általános bizonytalanság uralkodott tegnap az ingatlanpiacon, hiszen a kormányfő és szóvivője bejelentésén túl semmi konkrétat nem lehetett tudni. Mint Illy Péter, az Angyalföldi Lakásépítő Rt. vezérigazgatója a Népszabadságnak elmondta, a legtöbb ügyfelük pénteki szerződéskötést sürgetett, hiszen hallottak a december 12-i bűvös dátumról. A cégnek háromszáz, azonnal megvásárolható lakása van az adásvételi szerződés megírását, a földhivatali érkeztetést, majd a banki beadást két nap alatt meg lehet oldani.

 Tömeges lakáshitel-igénylés a bankoknál

 A támogatott lakáshitelek folyósításával foglalkozó bankoknál az elmúlt napokban jelentősen megemelkedett a hiteligénylők, érdeklődők száma. Mind az OTP Bank Rt., mind a Földhitel- és Jelzálogbank Rt-nél arról számoltak be, hogy a fiókokban a korábbiaknál is több ügyfél fordult meg lakáshitel-ügyben pénteken. Naponta több mint 200 ügyfél, a korábbi másfél-kétszerese keresi fel a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) budapesti fiókját azóta, amióta lakáshitelek módosításáról szóló hír a levegőben lógott illetve megszületett – mondta Zádori János, az FHB szóvivője. Az OTP Banknál úgy fogalmaztak, hogy az elmúlt napokban “még az eddigi intenziv érdeklődést is meghaladta a lakáshitel-ügyben érkezők száma a fiókokban”.

Részleteket itt talál>>

Pánikszerűen persze nem érdemes és nem is nagyon lehet szerződni, aki kapkod, többet veszíthet az ügyön, mint amenynyit nyerni szeretne. Azokat a lakásokat, amelyek épülete még nincs – úgynevezett – beázásmentes állapotban, nem lehet kedvezményes hitelre megvásárolni. A bank ugyanis előszerződésre nem, kizárólag adásvételi végszerződésre adja meg a hitelt. A Otthon Centrum tulajdonos-vezetője, Gerő András jövőre 20-25 százalékos forgalomcsökkenésre számít, megtorpanást elsősorban a használt lakások terén valószínűsít.

Hiányzik a szociális kompenzáció

Az igények nyilván ezután is a havi részlethez igazodnak majd. Mivel a vevők korlátozott összegű havi törlesztést tudnak vállalni, Illy szerint a jövőben megismétlődik az, ami ellen küzdöttek: egészségtelenül megnő az egy-másfél szobás, olcsó telken épülő otthonok aránya. A használt lakásokból kedvezményes hitellel csak a nyolcmillió forintnál olcsóbbakat lehet eladni, a drágább ingatlanokhoz szükséges hitelhez már drasztikusan nő a kért önerő mértéke. Az új lakások építését a nehezen eladható használt lakásokban elakadó potenciális vevők számának csökkenése nehezíti majd, a használtlakás-piacot pedig a kamatemelés és a harmadára csökkentett hitelösszeg béníthatja meg.

A GKI Gazdaságkutató Rt. lakáspiaci kutatója, Pichovszky Kristóf problémának leginkább azt tartja, hogy az intézkedés nem jár együtt szociális kompenzációval, vagyis a vagyonnal nem rendelkező fiatal házasokat, az első lakáshoz jutókat nem preferálja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik