Belföld

Közép-Európában nőtt a pénzügyi válság veszélye

Az EU-csatlakozásra készülő kelet-közép-európai országokban az utóbbi időben megnőtt a pénzügyi válságok veszélye – figyelmeztetnek német kutatók. A gondokat súlyosbíthatja az eurózónához való erőltetett ütemű csatlakozás - olvasható a Világgazdaságban.

A hallei gazdaságkutató intézet (IWH) értékelése szerint 2003 második negyedében a térség legtöbb országában nőtt a pénzügyi válság kialakulásának veszélye. Elsősorban a monetáris és az árfolyam-politikában keresendők a helyzet romlásának okai, de több helyütt a fiskális politika is hozzájárult ahhoz, fogalmaz közleményük. Az általános kedvezőtlen trenddel csak Lengyelország és Bulgária tudott dacolni: itt 2003 második negyedében csökkent a pénzügyi krízis kialakulásának kockázata. Az IWH „figyelmeztető indexe” tucatnyi fiskális, monetáris, külgazdasági, pénzügyi és reálgazdasági mutatót összegez.

Magyarországon az intézet szerint kisebb megszakításokkal már 2001 vége óta nő a pénzügyi válság kockázata. Az idén márciusban és áprilisban tovább tartott ez a folyamat, majd májusban némileg javult a helyzet. Ez valószínűleg csak rövid távú trendváltás, hiszen a makrofolyamatok nem adnak alapot a tartós javulásra. Az elemzés kiemeli: a magyar exportteljesítmény annak ellenére nem javult látványosan, hogy megfordult a forint euróval szembeni reálfelértékelődésének trendje. Jó jel ugyanakkor, hogy az ipari termelés általában kedvező irányba mozdult el az elmúlt időszakban.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik