Belföld

Kereskedelmi hadüzenetet Horvátországnak?

Szemlátomást meggyűlik a baja az új horvát kormánynak Magyarországgal, amellyel eddig soha semmi gondja nem volt Horvátországnak - írta pénteki számában "Kereskedelmi hadüzenet" címmel a Vecernji list című zágrábi újság.

A legnagyobb példányszámú horvát napilap szerint a magyar-horvát szabadkereskedelmi egyezmény egy részének felfüggesztésével Magyarország kereskedelmi hadüzenetet intézett Horvátországhoz.


A szerdán életbe lépett magyar döntés, amellyel emelkedett tucatnyi horvát termék behozatali vámja, Horvátország magyarországi kivitelének 22 százalékát érinti. Eddig ezek a termékek nagyon alacsony vámmal vagy vámmentesen kerültek a magyar piacra, ezentúl viszont versenyképtelenek lesznek – írta a Vecernji list. A lap szerint a Magyarországra irányuló horvát kivitel legjelentősebb termékeiről van szó.


Megszűnt például több fajanszárú, palack és kartontermék vámmentessége, az eddig vámmentes horvát szardellakonzerv magyar behozatali vámja 24 százalék lett, a horvát levesporoké pedig az eddigi 4 százalékról 32 százalékra emelkedett, ami ellen a kaproncai (Koprivnica) Podravka cég például úgy próbál védekezni, hogy Mohácson, ahol a Vegeta fűszerkeveréke készül a magyar piacra, levesek gyártásával is foglalkozik majd. Horvát értékelések szerint a magyar döntéssel igen elmérgesedett a több mint fél éve tartó vita.


Horvátország május végén, a marhakór elleni védekezés céljából, megtiltotta az élő jószág- és hústermék-behozatalt azokból az országokból, amelyekben takarmányozásra csontlisztet használnak. Mivel a magyar fél régebben csak a szarvasmarha-tenyésztésben rendelt el csontliszt-használati tilalmat, a horvátok Magyarországról csak marhahúst importálhatnak, más hústerméket és élőállatot nem. Amikor szeptember 24-én Magyarországon kiterjesztették a csontliszt tilalmát az egész takarmányozásra, Zágráb törölte Budapestet a horvát hústermék- és jószágbehozatali tilalmi listáról. Azonban a horvát kormány felszabadító rendelete csak a szeptember 24-e után hizlalásra fogott jószágra vonatkozott, és magyar részről ezzel elégedetlenek voltak. A horvát fél sajnálkozását fejezi ki a történtek miatt, és reméli, hogy meg lehet oldani a nézeteltéréseket. – Ellenkező esetben Horvátország is kénytelen lesz a magyar intézkedésekhez hasonlókat tenni – jelentette ki a Vecernji listnek Miroslav Bozic, horvát gazdasági miniszterhelyettes.


Hozzáfűzte, hogy ez Magyarországot sújtaná jobban, mert Horvátország idén, az év első kilenc hónapjában 60 millió dollárnyi árut szállított Magyarországra, ebből mindössze 7,4 millió dollárért élelmiszert, míg behozatalának értéke 314 millió dollár volt Magyarországról, ebből 84 millió dollárnyi volt az élelmiszertermék.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik