Belföld

Hágai vádalku: tizenhét évre ítélték Obrenovicot

Tizenhét évi szabadságvesztésre ítélte Dragan Obrenovic volt boszniai szerb katonatisztet, az 1995-ös srebrenicai mészárlás egyik vádlottját a hágai Nemzetközi Törvényszék.



 Mladic és Karadzic szökésben
A Ratko Mladic tábornok vezette boszniai szerb erők 1995 júliusában foglalták el a srebrenicai ENSZ oltalmi zónát, ahol nemzetközi adatok szerint több mint hétezer muszlimot mészároltak le az “etnikai tisztogatás” jegyében. Ez volt a legsúlyosabb vérengzés Európában a II. világháború óta. A mészárlásért – illetve Szarajevó ostromáért – elsősorban felelőssé tett Mladicot és Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt az ellenük több mint nyolc éve kiadott nemzetközi elfogató parancs ellenére még nem sikerült kézre keríteni.  

Obrenovic még májusban vádalku keretében ismerte el részbeni bűnösségét a srebrenicai mészárlásban, cserében az ENSZ-törvényszék ügyészei elejtették az ellene felhozott többi vádat, beleértve a népirtást. Maga Obrenovic közvetlenül nem vett részt a vérengzésben. A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló törvényszék azonban vétkesnek találta abban, hogy az úgynevezett Zvornik dandár vezérkari főnökeként és megbízott parancsnokaként tudomása volt a készülő mészárlásról, mégsem akadályozta meg, hogy beosztottjai részt vegyenek abban, illetve nem vonta felelősségre az elkövetőket. Terhére rótták azt is, hogy embereket vezényelt a kivégzettek eltemetésére, azaz a nyomok eltüntetésére. Az ítéletet kihirdető bíró hangsúlyozta: a 17 évi szabadságvesztés kiszabásakor számos enyhítő körülményt is figyelembe vettek, köztük a vádlott beismerő vallomását, felelősségének elismerését és a hágai ügyészekkel folytatott érdemi együttműködését. Obrenovicot több volt boszniai szerb tiszttel együtt helyezte vád alá a törvényszék a srebrenicai vérengzéssel kapcsolatban. Egyiküket, Momir Nikolicot december elején 27 évi börtönbüntetésre ítélte a hágai testület.






Ajánlott videó

Olvasói sztorik