Belföld

A kisbefektetők menekülnek a kötvényalapokból

Az alapkezelőknél az utóbbi napokban a forint árfolyamának esése miatt jelentősen csökkent a kötvényalapok állománya, mert a kisbefektetők rövid távú betétetekbe és állampapírokba helyezik át megtakarításaikat. Az alapkezelők szerint persze kár menekülni.

A kockázatkerülő alapként számon tartott OTP Optimából is áramlottak ki összegek, noha az alap 1900 napos történetében eddig összesen 12 olyan nap volt, amikor egyik napról a másikra csökkent az árfolyam – mondta Szalai Sándor, az alapkezelő értékesítési igazgatója. Az alap vagyona június eleje óta 20 százalékkal csökkent, míg az elmúlt egy hét alatt közel 35 milliárd forintot vontak ki a befektetők – tette hozzá. Ez a tendencia még erősebb a hosszabb távú állampapírokba befektető OTP Maxima esetében.

“Ha valaki most kiszáll a hosszabb lejáratú állampapírokból álló kötvényalapból és rövidebb távú betétbe vagy állampapírba teszi a pénzét, akkor eleshet attól a profittól, amelyet kamatok várható csökkenése esetén besöpörhet” – mondta.

A Budapest Bank két kötvényalapjának állománya az elmúlt 10 napban 6 milliárd, illetve 5,5 milliárd forinttal csökkent – mondta Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési vezetője. Ennek ellenére a kisbefektetőknek most érdemes a kötvényalapba befektetniük – állítja, mert kamatcsökkenés esetén megfordul a trend és jelentős nyereséget realizálhatnak.

“A kisbefektetők általában visszafelé nézik meg a hozamokat és előre kalkulálják a várható kamatot, így téves következtetésre juthatnak” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik