Belföld

Bérfizetési gondok a nyírbátori cipőgyárban

Az utóbbi hónapokban bérkifizetési nehézségekkel küzd az olasz Ruggeri cégcsoport nyírbátori cipőgyára; a kialakult gondok miatt a 450 embert fogalalkoztató üzem egyelőre nem a teljes dolgozói létszámmal termel - erősítette meg Lehoczky Péter, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város alpolgármestere szerdán az MTI dolgozói körökből szerzett információját.

A távirati iroda munkatársa – miután a nyírségi gyár ügyvezető igazgatója, Minna T. Talikka Contigiani október közepe óta Olaszországban tartózkodik – az önkormányzati vezetőtől megtudta: a dolgozók a legutóbb esedékes fizetésükből előleget kaptak, így folytatják a termelést.

Lehoczky Péter – aki az üzemben tájékozódott a kialakult helyzetről – elmondta: úgy tudják, hogy a könnyűiparban jelenleg tapasztalható kedvezőtlen termelői-értékesítői körülmények miatt alakult ki a nyírbátori Ruggeri gyárban is probléma.

Az olasz cégcsoport – amely 1993-ban vásárolta meg a szabolcsi üzemet és 2001-ben 70 millió forint költséggel, két új részleg létrehozásával a legnagyobb cipőfelsőrész-készítő Rugerri-gyárrá fejlesztette – az iparági gondokra tekintettel olaszországi termelő-egységeit megszűntette.

“A cégnek információink szerint egyedül már csak a nyírbátori üzeme működik, és úgy tudjuk, hogy a településünkön lévő gyár tevékenységére a Ruggeri hosszú távon számít” – mondta az alpolgármester.

Hozzátette: a nyírbátori önkormányzat vezetői is nagyon várják már vissza Olaszországból az ügyvezető igazgatót, hogy tájékoztassa a helyhatóságot az üzem sorsával kapcsolatban. A nyírbátori Ruggeri cipőgyár több – magát megnevezni nem kívánó dolgozójától – az MTI úgy értesült, hogy szeptembertől késve kapják meg bérüket.

Az ügyvezető igazgató a “késedelmek megértését kérte a munkásoktól, arra hivatkozva, hogy a cégcsoport gazdasági stabilizációja miatt vált szükségessé” a bérkifizetések elodázása. A dolgozók szerint a gyárvezető végül azért “szabadságolta magát és ment ki Olaszországba”, mert már nem tudott nekik mit mondani a jelentős bérkifizetési csúszásokkal kapcsolatban.

Az igazgató távozása után két olasz technikus irányította a gyárat, ők november végét jelölték meg a fizetés-rendezés határidejének, de még most is csak előleget kaptak a dolgozók járandóságukból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik