Belföld

Hatmillárdos környezetvédelmi beruházás Tatabányán

Mintegy hatmilliárd forint értékű környezetvédelmi beruházást valósítanak meg a Vértesi Erőmű Részvénytársaság (Vért) tatabányai fűtőerőművében.

Lovasi Andrea , a társaság szóvivője az MTI-nek elmondta: a fejlesztés során a jelenlegi széntüzelést megszüntetik, a kazánok egy részét gáz és olaj – alternatív – tüzelési módra alakítják át, az energia-termelést gázmotorok telepítésével fokozzák. A beruházás megvalósítására és működtetésére a Vért Rt. és a Magyar Villamos Művek Rt. (MVM) projekttársaságot hozott létre, amely Tatabánya Erőmű Kft. néven működik. A társaságban a többségi tulajdonos MVM készpénzzel, a Vért Rt. pedig a termelőeszközök apportálásával szerez üzletrészt. A kft. feladata lesz a szükséges fejlesztések elvégzése, miközben a Vértesi Erőmű tovább üzemelteti a meglévő berendezéseket a város távfűtésének biztosítása érdekében.


A gázszolgáltatás megkezdése – 2004. augusztus 31-e után – a kft. átveszi a Vért-től a hőtermelői jogosítványokat, a szükségesnek ítélt eszközöket és munkajogi jogutódlással a dolgozói létszámot. A széntüzelés ezzel egy időben szűnik meg az erőműben; a berendezéseket lebontják, zagyterét pedig rekultiválják. “A modernizáció után az erőmű nem csak a jelentősen szigorított környezetvédelmi előírásoknak tesz eleget, hanem lényegesen javítja ezzel a komárom-esztergomi megyeszékhely levegőjének tisztaságát” – hangsúlyozta a szóvivő.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik