Belföld

Az ügyvédi kamara elrendelte a vizsgálatot a Grespik-ügyben

Az ügyvédi kamara elrendeli annak kivizsgálását, hogy indokolt-e fegyelmit indítani Grespik László ügyvéd ellen, aki egy szkinhed-perben megkérdezte a bírótól, zsidó származású, vallású-e. "Az ombudsmani kezdeményezés a vizsgálat elrendelésének alapjául szolgál" - nyilatkozta Bánáti János ügyvéd, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke. Medgyessy Péter közleményében "a demokrácia alapértékeivel ellentétesnek" nevezte az esetet.

Az ombudsman helyettese csütörtökön vizsgálat lefolytatására kérte fel az ügyvédi kamara elnökét. Grespik László “tárgyalótermi magatartása” (…) nem tekinthető egyszerű adatvédelmi problémának. Az eset lényegesen összetettebb alkotmányos elveket és értékeket érint. Nevezetesen azt, hogy származása, vallása alapján, minden további nélkül megkérdőjelezhető-e az eljáró bíró függetlensége, pártatlansága, elfogulatlansága” – szögezte le közleményében Takács Albert.

Bánáti János ügyvéd, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke elmondta: az ombudsmani kezdeményezésre indult vizsgálat eredményeképpen derül majd ki, hogy indokolt-e fegyelmi eljárás elrendelése, és az alapján fegyelmi büntetés kiszabása.

Az eset tényállása a sajtóhírek, az elektronikus média tudósításai alapján egyszerűnek tűnik – folytatta Bánáti. Takács Albert ombudsman-helyettes megkeresését azonnal kiküldjük Grespik Lászlónak, és ha ő nem vitatja a tényállást, akkor a vizsgálat heteken belül lezárulhat. A kamara fegyelmi megbízottja összefoglaló jelentést készít és az alapján a kamara elnökeként döntést hozok a fegyelmi eljárás elrendeléséről avagy a vizsgálati eljárás megszüntetéséről – tette hozzá Bánáti János.

A fegyelmi eljárásban egyébként a kamara megbízottja képviseli majd a fegyelmi vádat a gyakorló ügyvédekből álló fegyelmi tanács előtt. Bánáti János elmondta: az ügyvédi törvény szerint a fegyelmi eljárás nyomán megrovás, pénzbüntetés, felfüggesztett, vagy tényleges kizárás alkalmazható.

Medgyessy Péter a demokrácia alapértékeivel, az erkölccsel és a jó ízléssel is ellentétesnek találja azt, hogy a Magyar Köztársaság egy bírósági tárgyalásán bárki bárkinek a származása felől érdeklődjék, akár a vádlott, akár az ítélkező származását a jogalkalmazás viszonyítási pontjává tegye. A miniszterelnöki közleményben Medgyessy leszögezi: örömmel értesült arról, hogy Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke megerősítette, hogy az ilyen magatartás a joggal is ellentétes.

Medgyessy szerint a köztársaság valamennyi, a demokrácia eszméjében hívő polgárának kötelessége, hogy a közös, demokratikus Magyarország védelmében emelje fel szavát az ilyen megnyilvánulásokkal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik