Belföld

Már közel 265 forint egy euró

A bankközi devizapiacot ideges hangulat és magas forgalom jellemezte csütörtökön, miközben a forint 120 bázisponttal gyengült. A kereskedők szerint a jegybank - ígéretéhez híven - nem avatkozott be a piacon.

A forint csütörtökön délután 6,25 százalékon állt a sáv erős oldalán a bankközi devizapiacon, 120 bázisponttal gyengébben a szerdai záró értéknél. Az euróval délután 264,60/80 forinton kereskedtek, míg előző nap délután még 261,20/40 forinton állt az uniós valuta jegyzése. A kereskedők jelentős forgalomról és ideges hangulatról számoltak be a bankközi piac mindhárom szegmensében.

A forint gyengülése a csütörtök dél körüli korrekciót leszámítva lényegében egész nap folytatódott. A magyar valuta pozíciója 6,01-7,07 százalék között többször is jelentősen változott a nap folyamán, az euróval 262,40 és 265,40 forint között kereskedtek. A dollár 222,40/60 forintos jegyzése több mint egy forinttal volt erősebb a 221,17/33 forintos szerdai kurzusnál. A dealerek szerint az MNB sem forint, sem állampapír vásárlással nem avatkozott be a piaci folyamatokba.

A csütörtöki állampapír aukciókon a magas hozamok (az alacsony árfolyamok) miatt jó volt a kereslet. A 20 milliárd forintnyi 10 éves kötvényre 77 milliárd forintot meghaladó jegyzés érkezett, az ötéves papírra pedig 79,4 milliárd forint értékben adtak be ajánlatokat. A magas hozamszint miatt az ÁKK az ötéves papírból 5 milliárddal 25 milliárd forintra csökkentette az értékesített mennyiséget.

A hozamszint a nap folyamán hektikusan ingadozva mintegy 50 bázisponttal mozgott felfelé és lefelé. Az aukciók után mintegy 10 bázisponttal csökkent a hozamszint az aukciós átlaghozamokhoz képest, de a kora délutáni órákban ismét az eladók uralták a piacot. Délután az ötéves másodpiaci hozamszint 9,95/85 százalék volt a 9,60 százalékos aukciós átlaghozamhoz képest, a tízéves hozamszint pedig 8,65/50 százalékra nőtt a 8,45 százalékos aukciós átlaghoz képest.

A forintpiacon az overnight kamatszint a jegybanki 8,50 százalékra süllyedt, ami mutatja, hogy a bankrendszer túltartalékolta magát. A hosszabb lejáratokon a forint gyengülése miatti pánik következtében irreális magasságokba szöktek a jegyzések. Egy hónapra például 11,20 százalékra kúszott fel a jegyzés, ami óvatosságból a hétfői jegybanki kamatemeléssel számol. Az összes lejáraton 10,50 százalék fölé kúsztak fel a kamatok, a kereskedők azonban megjegyezték, hogy ezeken a szinteken üzleteket senki sem kötött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik