Belföld

Az alternatív megoldás – akár ingyen

A SuSE Linux 9.0 operációs rendszer megjelent magyarul is. Teszteltük. Kijelenthetjük: eljött az idő, hogy a Linux elinduljon hódító útjára az asztali számítógépek birodalmában is.

Tessék figyelni, nagy dolgoknak lehetünk éppen tanúi. Megtört a varázs. Ez a cikk egy Linux rendszeren születik. Valószínű, hogy a szakemberek ezen
Az alternatív megoldás – akár ingyen 1

nem csodálkoznak, de egy mezei felhasználó részéről nagy szó.

Történt ugyanis, hogy a magyarországi képviseletet is fenntartó – a Novell által éppen felvásárolt – SuSE Linux AG kiadta 9.0-ás operációs rendszerét. A média hű szolgája, mint oly sokszor eddig is, elballagott a bejelentésre, megette pogácsaadagját, megitta üdítőjét és kapott egy vastag, súlyos, ízléses küllemű dobozt.

A Novellé a SuSE Linux

 

A Novell 2003. november 4-én jelentette be, hogy megállapodást írt alá a német SuSE Linux AG megvásárlására. A SuSE Linux nyílt forráskódú rendszerekben szerzett tapasztalata, valamint a Novell világszínvonalú hálózati és azonosítási megoldásai, terméktámogatása, oktatása és tanácsadási szolgáltatásai tökéletesen kiegészítik egymást, így a jövőben a Novell az otthoni rendszerektől a szerverekig nyújthat teljeskörű Linux megoldásokat ügyfeleinek és partnereinek. Az együttműködés elsődleges célja egy minél szélesebb körű ipari Linux platform megvalósítása. A megállapodás értelmében a Novell 210 millió dollárt fizet készpénzben a SuSE Linuxért. Az ügylet, a Novell részvényeseinek vizsgálatát, majd jóváhagyását követően várhatóan 2004 első negyedévében zárul le. A Novell több mint négy éve munkálkodik egy széleskörű ipari platform megvalósításán. A SuSE Linux megvásárlása e stratégia meghatározó állomása. A Novell globális jelenlétével, piaci tapasztalatával és megalapozott hírnevével pontosan azt nyújtja, amire a SuSE Linuxnak egy magasabb fejlettségi szint eléréséhez szüksége van. Miután augusztusban a Novell megvásárolta a Ximiant, a Linux világának másik, meghatározó vállalkozását, a SuSE Linuxszal együtt a Novell még tovább lép, hogy ügyfeleinek teljeskörű Linux megoldásokat és szolgáltatásokat nyújtson. A SuSE Linux megoldásai teljes mértékben kiegészítik a Novell Linux szolgáltatásait, mivel a SuSE Linux széleskörű otthoni és szervermegoldásokat kínál a legkülönfélébb vállalkozások eltérő igényeire. Például a közép- és nagyvállalatok számára kifejlesztett SuSE Linux Enterprise Server 8 széleskörű hálózati szolgáltatásokat kínál, a küldetéskritikus környezetek számára alapvető fontosságú magas rendelkezésre állással és méretezhetőséggel.  

Meglepetések sorozatban

Első meglepetés: a dobozon magyar a felirat. A dobozt kinyitva két iszonyú vastag, magyar nyelvű könyv került elő. Bennük a telepítéstől kezdve a szövegszerkesztő használatán át a CD-írás titkaiig minden. Tovább kutatva a dobozban egy kedves kis matricát is találunk, és nem szabad elfeledkezni a CD-kről sem. Mi az, hogy CD-k? Nem elég, hogy 5 van belőlük, mellékeltek még egy dupla oldalú DVD-t is!

Vágjunk is a közepébe: DVD a gépbe, bekapcs, rendszer indul… Szép, grafikus minden. Kiválasztom, hogy magyar, még kettőt kattintok, és elindult a telepítés. Gondoltam, itt elmehetek ebédelni… De a leves meg sem melegedett, mire a gép jelzi, hogy kész a telepítés. Negyed óra alatt? Operációs rendszer, irodai programok, internetes eszközök? Jelentem, kérem szépen, ott volt. Még megadtam kedvenc jelszavamat, és a gép készen is állt a használatra.

Még nincs vége

Első komolyabb feladatnak az internet-elérés beállítása tűnt. Ki is nyitottam a mellékelt könyvet, az ADSL-nél. Két perc, és már böngésztem is a világhálón. Csak úgy száguldott a web… Komolyan kezdett leesni az állam.


Végül le is esett. Mikor bekapcsoltam az USB-s nyomtatómat, kiírta a gép, hogy talált egy új hardvert és telepíti. Mint a Windowsban. (Persze szakértők szerint ilyesmit már régóta tud a Linux, de azért mégis!)

Egy dolog elsőre nem akart működni. Az internetmegosztás egy másik számítógép felé. Még a kézikönyvben leírtak sem segítettek, ezért úgy döntöttem, igénybe veszem a fél évig tartó terméktámogatást. Írtam a központnak. Egy nap telt el, de még nem kaptam választ. Lehet, hogy a hétvége miatt?

Az olcsó megoldás?

Ez most engem tényleg meglepett. Ha szükségünk van a könyvre és a terméktámogatásra, akkor 25 ezerért mindent megkapunk. Akinek nincs rá



Az alternatív megoldás – akár ingyen 2


szüksége, legálisan lemásolhatja barátja CD-it. Ha egy cég megveszi a dobozos kiadást (szintén 25 ezerért), annyi helyre telepítheti fel, ahányra akarja.

Ja, és a 100 ezrekbe kerülő rendszergazdákat is el lehet felejteni. Lehet, hogy a Linux már tényleg alternatív megoldás? Lehet, hogy az európai országok kormányai nem véletlenül váltanak erre a rendszerre?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik