Belföld

A Mol és az isztambuli események mozgatták a piacot

A 25 életet kioltó isztambuli robbantás, a New York-i tőzsdenyitás előtti téves Fehér Ház-i riasztás, valamint a Mol-PKN kapcsolatról szóló hírek alakították a kereskedést a BÉT-en. Az eredmény: hatalmas forgalom és nagy esés.

A délelőtti isztambuli robbantások hírére 9300 pont alá esett a BUX, majd 9400 fölé erősödött. A mélypont 9270,13 pont volt - nem sokkal a New York-i nyitás után. Záráskor a BUX 9325,82 ponton állt, így szerdához képest 164,18 ponttal, 1,73 százalékkal gyengült - némileg túlteljesítve a nemzetközi indexek gyengülését.

A nap vesztese a Mol volt. A papír 6230 forintig esett vissza, végül 6,6 milliárdos forgalom után 4,12 százalékos eséssel 6280 forinton zárt. Elemzők szerint a nemzetközi hírek mellett rossz hatással volt a Molra, hogy a szerdai bejelentés szerint a vártnál több részvénye kerül piacra, ráadásul maga a Mol is értékesíti saját részvényeit.

Szintén nem fogadta örömmel a piac, hogy Varsóban nem jelentettek be igazi konkrétumot a várt Mol-PKN friggyel kapcsolatban - igaz a Mol már hosszú ideje mást sem tesz, mint fékezni próbálja a varsói nyilatkozatok által gerjesztett hullámokat.

A Matáv 3,14 százalékkal esett, az OTP - bár napközben járt mínuszban - erősödéssel zárt. A Richter közel 1,2 milliárdos adásvételben gyengült 1,38 százalékkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik