Belföld

A lapkiadók az olvasottság csökkenésére számítanak

A Magyar Lapkiadók Egyesülete sajnálattal veszi tudomásul, hogy a nyomtatott sajtótermékekre vonatkozó általános forgalmi adó az országgyűlési végszavazás eredményeként a 15 százalékos kategóriába került, ez az adószint ugyanis messze meghaladja az Európai Unióban használatos mértéket – áll az egyesület által kiadott sajtóközleményben.

A szervezet szerint a magasabb adótartalom miatt a lapárak további emelkedésére lehet számítani, ami a lakosság lassabban növekvő vásárlóereje miatt a példányszámok, következésképpen az olvasottság csökkenéséhez fog vezetni.

Az adóelvonás miatt az újonnan megjelenő lapok számának csökkenése, a lapkiadók gazdasági eredményességének gyengülése várható - írják. Ez utóbbi erősíteni fogja a lapok pénzügyi függőségét egyéb pénzbevételi forrásoktól, ami egyben a lapkiadás függetlenségét gyengítő tényező egy olyan időszakban, amikor a közélet érdekei éppen a sajtó önállóságának megerősítését kívánnák meg.

Az MLE véleménye, hogy a lapkiadás az adótörvények kialakítása és vitája során nem kapta meg a jelentőségének megfelelő figyelmet. Az MLE Elnöksége leszögezi: a lapkiadást az unió országaiban preferáltan támogatandó tevékenységnek tekintik, amely támogatásnak az alapvető módja az alacsony forgalmi adó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik