Belföld

Az önkormányzatok lehetnek az uniós csatlakozás legnagyobb nyertesei

Magyarország európai uniós csatlakozásának a legnagyobb nyertesei az önkormányzatok lehetnek, ha kellően felkészülnek a közösség együttesen 213 milliárd eurós strukturális és kohéziós alapjainak a pályázati elnyerésére - mondta Debreczeni Ferenc, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. igazgatója szerdán Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn.

“A nemzeti fejlesztési terv alapján a helyhatóságok lesznek ugyanis az elsődleges kedvezményezettjei a beruházási alapoknak, 50-60, sőt 80-90 százalék arányú pénzügyi támogatást kaphatnak megalapozott terveik valóra váltásához” – hangsúlyozta a közhasznú társaság vezetője a finanszírozás lehetőségeiről rendezett konferencián.

Kiemelte: a fejlesztési projekteket a valós szükségletek alapján kell meghatározniuk az önkormányzatoknak, pontos megvalósíthatósági menetrenddel, az előkészítési és az előfinanszírozási költségek, valamint az önrész biztosításának módjával együtt. Az utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy különböző hazai központi költségvetési forrásokból is lehet – pályázat alapján – az önrészt előteremteni.

Fontosnak tartotta, hogy a helyhatóságok a fejlesztési elképzeléseikhez partnereket, így a magánszektort is bevonják, s felkészüljenek az időigényes közbeszerzési eljárások folyamatának lehetséges gyorsítására. A konferencia előtt tartott sajtótájékoztatón Nehéz Beáta, az Erste Bank Hungary Rt. illetékes üzletágvezetője bejelentette: a pénzintézet hosszú távú, tíz évet meghaladó hitelforrást igyekszik biztosítani az önkormányzatoknak a tervek megvalósítási finanszírozásához, s a visszafizetési türelmi időt is minél hosszabbra szándékozik nyújtani.

Szittner Péter, a budapesti Regionális Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Kft. (RVI Magyarország Kft.) szakmai igazgatója megerősítette: a cég felkészült arra, hogy a fejlesztési projektek teljes menedzselését magára vállalja az önkormányzatok egy jelentős részétől, és segítse, a helyhatóságok valóban az uniós csatlakozás legnagyobb nyertesei legyenek a következő esztendőkben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik