Belföld

NDK-s állami pénzeket síbolhattak el az MNB-n keresztül

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) beismerte, hogy lehetséges: az egykori keletnémet állampárt a kilencvenes évek elején MNB-számlákon keresztül síbolt el milliókat - volt olvasható pénteken a Netzeitung német internetes újságban, amely a Berliner Zeitung aznapi cikkét dolgozta fel.

A Berliner Zeitung szerint az MNB első ízben tett ilyen beismerést a németeknek a közelmúltban. A kilencvenes évek elején “gyanús pénzmozgások” voltak olyan számlákon, amelyek a Német Szocialista Egységpárthoz (NSZEP), vagy más egykori NDK intézményhez köthetők – írja a berlini lap az MNB-állásfoglalásra hivatkozva.

Missura Gábor, az MNB szóvivője szeptemberben a Népszavának azt mondta, hogy a magyar jegybanknál nincs az egykori keletnémet államtól, vagy állampárttól származó pénz. Vannak azonban olyan jelek, hogy ilyen eredetű pénzek keresztüláramlottak az MNB-n a nyolcvanas évek végén.

A Berliner Zeitung feleleveníti: az egykori keletnémet pártok és tömegszervezetek vagyona után kutató független bizottság a közelmúltban arra panaszkodott, hogy Magyarországon “komoly ellenállás” tapasztalható kutatásaival szemben.

A bizottság panaszairól hírt adó sajtóbeszámolókra a Magyar Nemzeti Bank rövid közleményben reagált, amelyben értésre adta: hivatalos ügyekben, felkérésre teljes mértékben együttműködik más országok – így Németország – hivatalos szerveivel és szakértőivel. Ilyen együttműködésben zavar eddig nem volt.

A Berliner Zeitung úgy tudja, hogy az ügybe Medgyessy Péter miniszterelnök is bekapcsolódott. Egy meg nem nevezett magas rangú német kormánytisztviselőnek segítséget ígért az esetleges pénzsíbolások felderítésében, s “nagyon hasznosnak” nevezte, hogy bekapcsolták az ügybe a német szövetségi jegybankot, mint a magyar jegybank partnerét.

Medgyessy Péter a német kormánytisztviselővel folytatott beszélgetés során állítólag jelezte, hogy indokolt a gyanú az elrejtett NSZEP-milliókkal kapcsolatban. Információi szerint léteznek konkrét nyomok, az összegekkel “nem tudnák ugyan szanálni a német államháztartást”, de “érdekesek”.

A Berliner Zeitung az MNB-re hivatkozva megállapítja, hogy keletnémet eredetű pénzek nincsenek a magyar jegybanknál, azt is, hogy a fordulat idején lejátszódott folyamatok nehezen rekonstruálhatók, továbbá: a bank egykori felelősei “a szálakat tudatosan összekuszálták, összegabalyították.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik