Belföld

Csillag István 5,5 százalékos autópályadíj-emelkedést jelzett

A 4-es számú főközlekedési út Hajdúszoboszlót elkerülő szakaszát csütörtökön adta át a forgalomnak Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter.

A 8,6 milliárd forintos költségből elkészült több mint 13 kilométeres útszakasz a Keleti-főcsatorna hídjánál válik el a régi nyomvonaltól, és a várost délről elkerülve Ebes előtt tér vissza az eredeti pályára. Az új útvonal nagymértékben tehermentesíti Hajdúszoboszló belterületét, ahol eddig naponta több mint tízezer jármű, ezen belül 1400 nehézjármű haladt keresztül, jelentősen megterhelve a város közlekedését.


Csillag István avatóbeszédében különösen fontosnak nevezte, hogy a gyógyturizmus szempontjából Magyarország egyik fővárosának számító Hajdúszoboszlón is elkészült az elkerülő út, jelentősen hozzájárulva a fürdőváros lakóinak és az oda látogatónak a nyugalmához, pihenéséhez. Az átadást követően a gazdasági és közlekedési miniszter újságírók kérdésére kijelentette: az autópálya-díjak jövőre reálértékben nem, csupán az inflációs rátával drágulnak, ami 5,5 százalékos autópályadíj-emelkedést jelent.


A miniszter utalt a legutóbbi kormánydöntésre, amely alapján megkezdődhetnek a tárgyalások az M5-ös autópálya mielőbbi kivásárlásáról és a matricarendszerbe történő bevonásáról. Annak kapcsán, hogy a keleti országrészben ellenállást váltott ki, hogy az InterCity vonatok a jövőben nem a Nyugati, hanem a Keleti pályaudvarra érkeznek, Csillag István kijelentette: Budapestnek épp olyan joga van a fejlődéshez, mint Hajdúszoboszlónak vagy Debrecennek. “Mivel a Nyugati pályaudvart csak úgy lehetne fejleszteni, ha körülötte mindent lebontanának, a Keleti környékén pedig minden adott ahhoz, hogy a főváros legjelentősebb pályaudvara legyen, ezt a tervet nem a kormány, hanem a józan ész diktálja” – jelentette ki Csillag István Hajdúszoboszlón.


Az útátadás kapcsán a helyszínen bemutatták a helyi önkéntes tűzoltóság gyorsmozgású műszaki mentő és vegyi felderítő gépjárművét, amelyet erre az alkalomra állítottak üzembe Hajdúszoboszlón.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik