Belföld

Svéd szakszervezetek a bevándorlási törvény ellen

Három erős svéd szervezet bírálja az ország kormányának bevándorlás-ellenes elképzeléseit, mondván: a külföldről érkező munkaerő egyre jobban hiányozni fog. A svéd vezetés szigorítaná a bevándorlás szabályait és a bevándorlók munkavállalási feltételeit.

A három szervezet: a TCO, 1,8 millió közalkalmazott szakszervezete; a SACO, az egyetemi végzettségűek érdekképviseleti szerve, és a Svenskt Näringsliv, a svéd munkaadók szervezete. A trojka együttesen tiltakozott nyílt levélben a kormány törvényszigorítási szándéka ellen, mert komoly veszélyben érzik a svéd gazdaság fejlődését.

Svédországban különösen erősen védik a munkavállalók jogait a munkaszerződések és az érdekvédelmi szervezetek, ennek ellenére az egészségügyben, a szociális szektorban és egyes ágazatokban immár krónikus a munkaerőhiány. A munkaerő-piaci kapu képletes és tényleges lezárásával a jelenleg foglalkoztatottakra nagyobb teher hárul, s egyes területeken még így is válsághelyzet alakulhat ki a szükséges munkaerő hiánya miatt.


 


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik