Belföld

Régiók szabadsága – önálló hivatallal?

Megnő a régiók szabadsága, hatásköre, és több forrás áll rendelkezésükre az új területfejlesztési törvény szerint - hangzott el az e-Magyarország, e-kormányzat konferencián.

A tervek szerint lényegesen átalakul a területfejlesztés intézményrendszere és jelentősen bővülnek a források 2004-től, mert a regionális fejlesztési tanácsokban többségben lesznek a helyi delegáltak. Itt tart most a
Régiók szabadsága – önálló hivatallal? 1

Nagy Sándor

törvénytervezet, amelyről hamarosan döntenie kell a kormányzatnak, hogy még az idén elfogadhassa a törvényt a parlament.


Nagy Sándor, a Miniszterelnöki Hivatal területfejlesztésért felelős politikai államtitkára a Piac és Profit üzleti magazin által szervezett “e-Magyarország, e-kormányzat” konferencián, szerdán tartott előadásában kiemelte, hogy a regionális fejlesztési forrásokat elosztó testületekben ma többen vannak a minisztériumok, a központi államigazgatási szervezetek képviselői, mint a helyi delegáltak; vagyis ad abszurdum akár az is előfordulhatna, hogy az “illetékesek” Budapesten az adott régió képviselői nélkül gyűlnek össze és döntenek a régiót érintő kérdésben.


Decentralizáció és létszámarányos modell


Persze nem így zajlik a döntési folyamat ma sem, de elvi különbség van a mai és a tervezett működés között: 2004-től már a régiók delegáltjai szabadon érvényesíthetik akaratukat a testületekben – mondta az államtitkár. A testületekben csak azoknak a minisztériumoknak, hivataloknak lesznek képviselői, amelyeknek közük van a területhez, és a régiókon belül a delegálási elv a létszámmal arányos modellt követi. Vagyis a fejlesztési tanácsokon belül az egyes megyékből az ott élők számával arányos képviselet lesz.

Még nem dőlt el, hogy a kistérségek közvetlenül legyenek-e képviselve a területfejlesztési tanácsokban. A törvénytervezet szerint az intézményrendszer átalakításának része a kistérségi területfejlesztési tanácsok létrehozása a regionális területfejlesztési tanácsok mintájára. Ezek a testületek lennének felelősek a kistérségi fejlesztési koncepciók kidolgozásáért, a tőkevonzó képesség növeléséért, a nagyobb regionális programokhoz való kapcsolódási lehetőségek felkutatásáért, a helyi igények és a támogatási keretek közötti kapcsolatok feltárásáért, illetve a programok gondozásáért.


Az autonómia útjai 

A politikai államtitkár előadása arra is utalt, hogy még nem született kormányzati döntés a területfejlesztési törvényjavaslat és a közigazgatási reform összehangolásáról. Ha ugyanis a kistérségek nagyobb autonómiát kapnak a közigazgatási reform révén, akkor a kistérségi területfejlesztési tanácsok automatikusan megkapják ugyanezt. 

Kis pénz versenyképes ötletekre


A törvénytervezet egyelőre csak 20-30 millió forinttal számol; egy-egy kistérségi fejlesztési tanács számára ennyi támogatásra futja a 2004-es költségvetésben, de alapvetően a pályázatok előkészítése lenne csak a dolguk. Erre nagy szükség van, mert egy friss felmérés szerint a kistérségek többségénél vagy egyáltalán nincsenek rendelkezik ilyen tervek, vagy elavult, versenyképtelen, nem túl igényes ötleteik vannak csupán.

A régiók és a kistérségek autonómiájának növelése csak a forráselosztás átalakításával lehet értelmes – hangsúlyozta Nagy Sándor. A törvénytervezet azzal számol, hogy a minisztériumok keretéből 40-50 milliárd forintot csoportosít át a költségvetés a régiók kompeteniciájába, mert nem tartható az a támogatási gyakorlat, hogy a minisztériumok döntenek az egészen apró fejlesztési támogatásokról is. (Példaként ezt említette az államtitkár: ma a minisztériumban döntik el, hogy ha két iskola beázik, akkor melyik kapjon támogatást.)


Független hivatal a cél

Az intézményrendszer átalakítása kapcsán gyanúsan keveset beszélt Nagy Sándor a megyék helyzetéről. Olyannyira, hogy az előadás végén ezt maga is kommentálta, nem elhallgatva, hogy hosszabb távon a megye súlya a területfejlesztési döntésekben csökkeni fog, de a hivatal nem kívánja sürgetni a folyamatot.


Régiók szabadsága – önálló hivatallal? 2

Magyarország statisztikai régiói


A 2004-es – szűkös – költségvetés nem teszi lehetővé, hogy már most, a törvénnyel létrehozzák a kistérségi szolgáltató irodákat, mert nincs most rá 15 milliárd forint, de nem kérdéses, hogy szükség lesz erre az intézményre is.

Ha a mai formájában fogadja el a kormány és a parlament a területfejlesztés intézményrendszerének átalakítására kidolgozott javaslatot, akkor a Miniszterelnöki Hivataltól független önálló területfejlesztési hivatal is lesz 2004-től Magyarországon. A FigyelőNet kérdésére elmondta a politikai államtitkár, hogy még folynak az egyeztetések a minisztériumok között, de nagy valószínűséggel november 16-án vagy 23-án tárgyalja a kormány a javaslatot.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik