Belföld

Jelentős érdeklődés az FHB részvények iránt

Jelentős az érdeklődés a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) Rt. részvényei iránt a november 10-én kezdődött nyilvános kibocsátáson - mondta Boris Mihály, a Concorde Értékpapír Rt. igazgatója szerdán.

Boris Mihály szerint várhatóan az igények meghaladják majd a nyilvános kibocsátáson értékesítésre szánt 350 ezer darab részvényt. Ebben az esetben a zártkörű kibocsátásra szánt értékpapírokból átcsoportosítanak legfeljebb 250 ezer darabot.

Az igazgató hozzátette, nem valószínű, hogy a Concorde azt javasolná az ÁPV Rt.-nek, hogy a november 14-i időpont előtt lezárják az igénylést. Hozzátette: amennyiben túlkereslet lesz, a 250 ezer darab részvény automatikus átcsoportosításán túl, további 300 ezer részvény sorsáról szükség esetén egyeztetnek az ÁPV Rt.-vel.

Az FHB-részvényeket párhuzamosan zajló nyilvános és zártkörű forgalomba hozatalban értékesítik. A 6,6 milliárd forintos jegyzett tőkéjű hitelintézet 50 százalék mínusz egy szavazatnak megfelelő mértékű pakettjét – egy részvény híján 3,3 millió darab, egyenként ezer forint névértékű részvényt – értékesítenek.

A nyilvános értékesítésre 350 ezer darabot, a zártkörűre pedig 1.874.899 darabot ajánlanak fel, a nyilvános pakett azonban az érdeklődéstől függően 900 ezer darabra is nőhet a zártkörű értékesítés terhére. A 800 ezer darab “B” sorozatú törzsrészvényt a bank partnerei vásárolhatják meg. A munkavállalók számára 275 ezer darab részvényt különítenek el, amelyet 50 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak meg.

A meghirdetett maximumár 4.900 forint. A zártkörű értékesítési árat előreláthatóan november 15-én állapítják meg az intézményi befektetők ajánlatai alapján, könyvépítéses módszerrel. A nyilvános értékesítési ár a zártkörű ár és a maximumár közül az alacsonyabb lesz és várhatóan november 18-án teszik közzé.

A maximumár a saját tőkére vetítve 300 százalékos árfolyamot jelent, s ha ezen az áron értékesítenék a részvényeket, az állam 16,2 milliárd forintos bevételhez jutna a névértéken 3,3 milliárd forintos pakett értékesítéséből. Az FHB az idei első kilenc hónapban 30 százalékos tőkearányos nyereséget ért el, s a következő években már meglévő portfoliója is kiszámítható, magas jövedelmet termel.

A bank a jövőben profitjából szeretné a további növekedéshez szükséges tőkét akkumulálni, ezért a befektetők a 2003-as üzleti évtől kezdve legfeljebb az adott évi adózott profit 25 százalékának osztalékként való kifizetésére számíthatnak. A hitelintézet az idén szeptember végéig 2,3 milliárd forint adózott profitot könyvelt el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik