Belföld

Kínai küldöttséget fogadott a miniszterelnök

A kínai-magyar kereskedelmi kapcsolatok erősítéséről, a Kínában megrendezésre kerülő olimpiával és világkiállítással kapcsolatos magyarországi részvétel lehetőségeiről beszélt Medgyessy Péter miniszterelnök Csang Cse-kang (Zhang Zhigang) kínai kereskedelmi miniszter-helyettessel kedden.

A kormányfő a kínai üzletemberek részvételével szervezett találkozón elmondta: örülne annak, ha a magyar cégek tájékoztatást kaphatnának a 2008-as pekingi olimpia, és a sanghaji világkiállítás megvalósításában való részvétel lehetőségeiről.

Medgyessy Péter aggasztónak nevezte a kétoldalú kereskedelmi forgalom alacsony szintjét. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az idén az első kilenc hónapban a Magyarországról Kínába irányuló kivitel értéke 136,7 millió dollár volt, 9,4 százalékkal több mint egy évvel korábban. Az ázsiai országból érkező import értéke január-szeptemberben 2,148 milliárd dollárt tett ki, ez 52,7 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Major István, a Külügyminisztérium külgazdaságért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott: a kapcsolatok fellendítésével a magyar kivitel értéke elérheti a 200 millió
dolláros éves szintet.

Medgyessy elmondta: a két ország közötti politikai kapcsolat lehetőséget ad a gazdasági együttműködés fejlesztésére is. Mint mondta, támogat minden olyan kezdeményezést, amely ezt elősegítheti. Példaként említette a közös vállalatok felállítását, beruházások ösztönzését, hosszú távú idegenforgalmi megállapodások létrehozását és a harmadik piacon való együttműködések kialakítását.

A találkozón a miniszterelnök ismertette a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét. Elmondta, hogy 1996-2000 között a gazdasági növekedés éves szinten 4,5-5 százalékos volt. Mint mondta, 2002-től – a világgazdaság lassulásával párhuzamosan – csökkent a magyarországi növekedés, de még mindig dinamikusabb, mint az Európai Unió átlaga.

“Magyarország Kína számára egyfajta bázis lehet” – mutatott rá Medgyessy Péter hozzátéve, hogy erre a pozícióra több tényező is “predesztinálja Magyarországot”. Kiemelte: jelentős kínai közösség él Magyarországon, még mindig Magyarországgal a legmagasabb a kereskedelmi forgalom értéke a régióban, továbbá Közép-Európában egyedül Magyarországon nyitott fiókot a Bank of China.

Hozzátette: Magyarország kész egy kínai-magyar két tannyelvű iskola létrehozására, amelynek helyszínét már keresik és a pedagógiai program kidolgozása is folyamatban van.

A miniszterelnök a jövő évi gazdasági prioritások közül kiemelte az úthálózat fejlesztést, az infrastrukturális beruházásokat, a városi közlekedés javítását.

Csang Cse-kang (Zhang Zhigang) közölte: ösztönzik a kínai vállalatok magyarországi beruházásait, és egyre több magyar terméket kívánnak vásárolni a jövőben. Hangsúlyozta: a kínai vállalatok részt kívánnak venni a magyarországi infrastrukturális beruházásokban. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben emelkedik a magyar kacsa- és libahús szállítások mennyisége is.

Kérdésre válaszolva Medgyessy Péter elmondta: minden vállalkozót szívesen lát a budapesti metró beruházásával kapcsolatban. Mint mondta, a versenytárgyalásokon a legjobb ajánlattevő végezheti el a munkát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik