Belföld

Orosz-amerikai olajipari vegyesvállalatról tárgyalnak

A második legnagyobb orosz olajvállalat, a Lukoil tárgyal az amerikai ConocoPhillipsszel vegyesvállalat alapításáról - jelentette hétfőn a Financial Times.

A vegyesvállalat észak-oroszországi olajmezőket aknázna ki. – Ez orosz vállalat lesz, amelyben a ConocoPhillips részesedést kap – mondta Leonyid Fedun, a Lukoil elnöke a lapnak. A ConocoPhillips a nagyságra harmadik olajvállalat az Egyesült Államokban. A Lukoilt az ExxonMobil és a ChveronTexaco, a két legnagyobb amerikai olajcég is megkörnyékezte, de a ConocoPillipsszel jutottak a tárgyalások eddig a legtovább – írta az újság. Fedun nem zárt ki további partnerségeket, de hozzátette: nem tervezik a Lukoil eladását.


Más vállalati források szerint a Lukoil és a ConocoPhillips vezérigazgatója, Vagit Alekperov és James Mulva arról is tárgyalt New Yorkban, hogy a ConocoPhillips esetleg 10-15 százalékos részesedést szerezne a Lukoilból magából 1,7-2,5 milliárd dollárért – írta a Financial Times. Korábbi hírek szerint az ExxonMobil és a ChveronTexaco a fő részvényeseinek letartóztatása miatt bonyolult helyzetbe került legnagyobb orosz olajvállalattal, a Jukosszal is tárgyalt körülbelül 25 százalékos rész megvásárlásáról.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik